Foto: Valsts kanceleja
Ne jau Latvijas prezidents, bet gan Latvijas valdība un energokompānija "Latvenergo" izlems, vai Latvija piedalīsies Lietuvas jaunās atomelektrostacijas (AES) projektā, piektdien paziņoja Lietuvas premjers Andris Kubiļus, komentējot Latvijas jaunā prezidenta Andra Bērziņa izteikumus, ka tuvāko gadu laikā Latvija nevar atļauties piedalīties Visaginas AES projektā.

"Neņemos vērtēt, jo uzskatu, ka lēmums jāpieņem kompānijai – Latvijas energokompānijai ["Latvenergo], tas jādara valdībai. Cik man iznācis runāt, līdz šim brīdim gan Latvijas energokompānija, gan premjers skaidri redzēja projekta iespējas un neizteica nekādas šaubas par šo projektu. Finansēšanas un ar naudas lietām saistītie mehānismi tiks apspriesti arī turpmāk," Kubiļus piektdien pastāstīja žurnālistiem, kas lūdza komentēt Bērziņa teikto.

Lietuvas premjers noliedza iespēju, ka, Latvijas pusei atsakoties no dalības, var izjukt viss Visaginas AES projekts. "Nē, projekts tiešam neizjuks. Neizteiksim minējumus par to, par ko nav precīzas atbildes," viņš uzsvēra.

Kubiļus norādīja, ka ar Visaginas AES projekta reģionālajiem partneriem pašlaik notiek intensīvas sarunas.

"Pieprasījums pēc elektroenerģijas pie reģionālajiem partneriem – gan Latvijā, gan Igaunijā, gan Polijā – ir tik tiešām liels," piebilda Lietuvas premjers.

Bērziņš, kurš piektdien deva svinīgo solījumu Saeimai, laikrakstā "Diena" publicētā intervijā atzinis, ka tuvāko gadu laikā Latvija nevar atļauties piedalīties Lietuvas plānotajā Visagina AES projektā.

Viņš klāstīja, ka pietiekami precīzi gan nezina konkrēto piedāvājumu saistībā ar Latvijas dalību Visaginas AES, taču, ņemot vērā, ka Latvijai ir 45% valsts parāds, bet Igaunijai – tikai 10%, Latvija tuvāko gadu laikā to nevar atļauties.

"Ja pieliksim vēl pāris miljardu klāt, tad tas vienkārši tehniski nav iespējams," minēja Bērziņš, norādot – ja arī Latvijas energokompānija "Latvenergo" ņems kredītu, tā tik un tā būs valsts garantija.

""Latvenergo" jau sen ir izsmēlis savas iespējas, pašu aizņēmums viņiem ir tik liels, ka tur tālāk nav kur iet, tādēļ tas pilnībā atkrīt," teica Bērziņš.

Lietuva plāno uzbūvēt jauno AES Lietuvas ziemeļaustrumu pilsētā Visaginā, kur atrodas arī slēgtā Ignalinas AES. Paredzēts, ka projektā iesaistīsies arī abas pārējās Baltijas valstis un Polija. Sagatavošanās darbus jaunās AES būvei ir paredzēts sākt nākamgad, bet būvniecību ‒ 2014.gadā. Lietuvas varas institūcijas vēlas, lai jaunā AES sāktu darboties 2020.gadā.

Saskaņā ar Lietuvas un Eiropas Savienības (ES) vienošanos 2009.gada 31.decembrī Ignalinas AES pārtrauca darboties, jo ES šajā spēkstacijā izmantotos padomju laika RBMK reaktorus uzskata par nedrošiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!