Foto: DELFI
AS "Latvenergo" Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisijai iesniegusi jaunus termoelektrostaciju (TEC) siltumenerģijas un elektroenerģijas ražošanas tarifu projektus, iekļaujot jaunu dabasgāzes akcīzes nodokļa likmi, kas tiek piemērota kopš 1.jūlija, liecina paziņojums oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis".

TEC-1 siltumenerģijas ražošanas tarifa enerģijas komponentes samazinājums paredzams 0,68% līdz 4,98% apmērā, TEC-2 - 0,68% līdz 5,02% apmērā atkarībā no dabasgāzes tirdzniecības cenas. Savukārt elektroenerģijas ražošanas tarifa enerģijas komponentes pieaugums TEC-1 paredzams 3,81% līdz 9,06% apmērā, bet TEC-2 - 3,91% līdz 9,53% apmērā.

Paziņojumā teikts, ka priekšlikumus un ieteikumus par tarifu projektu var iesniegt "Latvenergo" un regulatorā 20 dienu laikā pēc paziņojuma publicēšanas.

Energokompānija vēlas, lai jaunie tarifi stājas spēkā no 1.oktobra.

Paskaidrojumā minēts, ka tarifu izmaiņas saistītas ar akcīzes nodokļa piemērošanu dabasgāzei, kuru kā kurināmo izmanto siltuma un elektrības ražošanai.

TEC tarifi saistībā ar akcīzes nodokli dabasgāzei pieauga no šā gada 1.jūlija, taču šos tarifus regulators apstiprināja pagājušā gada beigās, kad plānotā akcīzes nodokļa likme vēl bija 15,6 lati par 1000 kubikmetriem dabasgāzes. Šogad pieņemts lēmums no 1.jūlija siltumenerģijai piemērot zemāku likmi - 12 latu apmērā. Vienlaikus tika paplašināts ar akcīzes nodokli apliekamo lietotāju loks, pievienojot elektroenerģijas ražošanu un koģenerāciju.

"Latvenergo" informācija liecina, ka gadā TEC saražo aptuveni 30% no kopējās energokompānijas saražotās elektroenerģijas un 70% no Rīgas pilsētas centralizētai siltumapgādei piegādātā siltuma.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!