Foto: LETA
Rīgas viesnīcu "Hotel de Rome" piektdien pārņēmuši ēkas, kurā atrodas viesnīca, jaunie īpašnieki ar apsardzi, žurnālistiem pavēstīja viesnīcas "Hotel de Rome" operatoru "Riga-Hotel-GmbH. & Co. Betriebs-KG" un "Rohlinger Beteiligungs und Vermogensvervaltungs GmbH" pārstāvis Jurgens Rēlingers.

Viņš norādīja, ka par ēkas Kaļķu ielā 28 īpašnieku kļuvis uzņēmums "Baltic Investments Group" un līdz ar ēkas īpašnieku maiņu ir notikušas vairākas darbības, kas tiek veiktas, lai izbeigtu esošos nomas līgumus bez informēšanas un saskaņošanas.

Rēlingers pastāstīja, ka piektdien pulksten 7 viņam zvanīts un sniegta informācija, ka viesnīcā ieradušies juristi un apsardzes darbinieki, lai pārņemtu viesnīcas menedžmentu. Savukārt pulksten 8.30, kad Rēlingers ieradies viesnīcā, viņam nav ļauts ieiet recepcijas zonā, kā arī apsardze viņu aizraidījusi prom no klientu pieņemšanas letes. Turklāt uz jautājumu, vai var iepazīties ar dokumentiem, kas apstiprinātu apsardzes darbinieku atrašanos viesnīcā, atbilde nav sniegta. Pēc viņa teiktā, pašlaik viesnīcā atrodas septiņi līdz desmit apsardzes darbinieki, kas uzturas viesnīcas pagrabos un citās telpās, kā arī jaunā īpašnieka darbinieki, kuri nav iepazīstinājuši ar sevi un nav informējuši par savām funkcijām.

Rēlingers informēja, ka neviens menedžmenta darbinieks piektdien nav varējis iekļūt savos birojos. Pašreizējiem viesnīcas darbiniekiem draudēts, ka tie zaudēs darbu, ja veiks darbības, ka nebūs pa prātam jaunajiem ēkas īpašniekiem.

"Baltic Investments Group" viesnīcas ēku ir iegādājies, taču atbildīgās puses ne reizi nav uzrunājušas viesnīcas menedžmentu par tālāko darbību, sašutumu pauda viesnīcas vadītājs un minēja, ka pirms pāris nedēļām jaunie īpašnieki informējuši viesnīcas apsaimniekotāju "Reho", ka līdz 1.augustam visiem ēkas nomniekiem telpas jāatstāj. Rēlingers sacīja, ka piektdien viesnīcas darbinieki informēti, ka jaunie īpašnieki pārņem viesnīcu un turpinās to operēt kopā ar uzņēmumiem "Ledren" un "Hanza Managment".

Rēlingers uzsvēra, ka viesnīcas ēka jaunajam īpašniekam nodota pagājušajā nedēļā. "Un uzreiz pagājušajā pirmdienā [18.jūlijā] ēkā ieradās 10‒12 cilvēku, kas to mēģināja pārņemt," viņš atklāja un piebilda, ka tad izdevies sarunāt tikšanos otrdien, 26.jūlijā, taču tikšanās ilgusi tikai desmit minūšu. "Nebija iespējas ar jaunajiem īpašniekiem risināt pārrunas, jo viņi uzskata, ka ir nopirkuši ēku kopā ar viesnīcu biznesu," paskaidroja Rēlingers un atzina, ka uz pašreizējo "Hotel de Rome" operatoru norādījumiem, ka tas nav likumīgi, atbildēts ar "tad mēs karosim".

Rēlingers arī norādīja, ka ir iegādāta tikai viesnīcas ēka, nevis zīmoli "Hotel de Rome" vai viesnīcas restorāna zīmols "Otto Schwartz".

Tomēr Rēlingers apliecināja, ka pašreizējie viesnīcas operatori "Riga-Hotel-GmbH. & Co. Betriebs-KG" un "Rohlinger Beteiligungs und Vermogensvervaltungs GmbH" turpinās strādāt, cik ilgi vien būs iespējams. Ar iepriekšējo ēkas īpašnieku "Hotel de Rome" operatoru noslēgtais nomas līgums ir spēkā līdz 2015.gadam.

Operatori jau arī runājuši ar vēstniecībām un ministrijām, lai atrastu neitrālu laukumu situācijas risināšanai. "Tā, lai nerodas situācija, ka viesiem būtu jāpamet viesnīcas telpas jau šovakar," paskaidroja Rēlingers.

Viesnīcas operatoru advokāts Egīls Radziņš pastāstīja, ka notikušais ir ilustrācija tam, kas notiek, ja arvien paplašinās ārvalstu kapitāla ienākšana Latvijā – ne tikai no Rietumiem, bet arī no Austrumu kaimiņiem. "Saduras jēdzieni par tiesiskumu, viņi rīkojas pēc savas saprašanas, neiepazīstoties ar Latvijas likumiem," sašutumu pauda Radziņš un paskaidroja, ka pircējs, redzot, ka pilsētas centrā darbojas prestiža viesnīca, iedomājies, ka, nopērkot ēku, tam piederēs arī viss, kas atrodas ēkā. "Viņi nesaprot, ka par viesnīcas darbību ir noslēgti atsevišķi nomas līgumi," sacīja advokāts un uzsvēra, ka pašlaik ir jautājums par to, kā Latvijas valsts uz šiem notikumiem reaģēs.

Viņš paskaidroja, ka spēkā ir tikai tie līgumi, kas ir Zemesgrāmatā, savukārt nomas līgumi ir pārtraucami, dodot pietiekami daudz laika, kurā viesnīcu varētu nodot jaunam operatoram. Radziņš arī piebilda, ka, pēc pašreizējo operatoru aprēķiniem, tam būtu vajadzīgi vismaz trīs līdz seši mēneši.

"Vislabāk būtu bijis, ja ēkas pircēji jau pirms ēkas nopirkšanas būtu mēģinājuši vienoties ar pašreizējiem viesnīcas operatoriem vai arī uzreiz pēc tam. Pašreizējā situācija ir nepieņemama, turklāt tas ietekmē viesnīcas viesu labsajūtu," pavēstīja advokāts un informēja, ka situācijas risināšanai izsaukta arī policija, lai tā jaunajiem īpašniekiem izskaidrotu, kādi ir Latvijas likumi – ka nomniekus ar varu var izlikt tikai tiesu izpildītājs uz tiesas sprieduma pamata.

Radziņš atzina – ja jaunie īpašnieki nepārtrauks savas darbības, pašreizējie viesnīcas operatori varētu ierosināt krimināllietu par patvarību. "Cerams, ka izdosies vienoties un darbinieku terorizēšana tiks pārtraukta," cerību pauda advokāts, taču norādīja, ka zaudējumi par piespiedu ēkas pamešanu tiks piedzīti no jaunā ēkas īpašnieka, ja tāda situācija radīsies.

Jau vēstīts, ka "Baltic Investments Group" iegādātajā ēkā Rīgā, Kaļķu ielā 28, atrodas viesnīca "Hotel de Rome", banka "Citadele", politisko partiju apvienības "Vienotība" birojs, "Narvesen" un citi nomnieki.

Tāpat vēstīts, ka viesnīcu "Hotel de Rome" un "Konventa sēta" apsaimniekotājam Latvijas–Vācijas kopuzņēmumam "Reho" 19.jūlijā mainījās īpašnieki.

"Lursoft" informācija liecina, ka "Reho" līdzīpašnieks "Baltic Investments Group", kam kopš šā gada marta piederēja 50% uzņēmuma kapitāldaļu, pārdevis visas kapitāldaļas Krievijas iedzīvotājai Inetai Bojārei, kuras līdz šim nebija starp "Reho" īpašniekiem. Savukārt otram uzņēmuma līdzīpašniekam "Riga Hotel GmbH&Co" piederošo "Reho" kapitāldaļu skaits nav mainījies.

"Baltic Investments Group" dibināts vien šā gada janvārī, un tā pamatkapitāls ir 2000 latu. Uzņēmuma vienīgais īpašnieks ir Kiprā reģistrētais uzņēmums "Riba Holding Limited".

Savukārt plānotais "Hotel de Rome" turpmākais operators – "Hanza Management" – dibināts vien šā gada jūnijā, tā pamatkapitāls ir 2000 latu, bet lielākais īpašnieks ir uzņēmums "Hanza Hotels", savukārt otrs plānotais "Hotel de Rome" turpmākais operators "Ledren" dibināts šogad februārī – tā pamatkapitāls ir 2000 latu, savukārt tā vienīgais īpašnieks ir tas pats, kas jaunajam ēkas īpašniekam "Baltic Investments Group",– Kipras uzņēmums "Riba Holding Limited".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!