Foto: AFI
Valsts kase (VK) piektdien Satiksmes ministrijas (SM) kontā ir ieskaitījusi pirmo daļu – 16 miljonus latu – no kopējās 57,6 miljonu latu vērtās valsts finansiālās palīdzības nacionālās avikomopānijas "airBaltic" glābšanai, portālam "Delfi" apstiprināja VK pārstāve Inese Auniņa.

Viņa sacīja, ka nauda SM kontā ieskaitīta saskaņā ar vienošanos. To portālam "Delfi" apstiprināja arī SM valsts sekretārs Anrijs Matīss. Viņš gan sacīja: lai "airBaltic" saņemtu pirmo valsts finansējuma daļu, tai ar attiecīgu pieprasījumu ir jāvēršas SM. Tajā īpaša komisija, kurā būs pieaicināti arī finanšu konsultanta "Prudentia" speciālisti, vērtēs pieprasītās naudas pamatotību. Pagaidām šāds pieprasījums no lidsabiedrības nav saņemts.

Matīss piebilda: ka brīdī, kad valsts ieguldīs 16 miljonus latu aviokompānijā, proporcionāls ieguldījums sekos no otra lielākā lidsabiedrības akcionāra - SIA "Baltijas Aviācijas sistēmas" (BAS).

Jau ziņots, ka valdība nolēma glābt finansiālās grūtībās nonākušo "airBaltic", taču valsts naudas ieguldīšanai aviokompānijā izvirzīja vairākus nosacījumus - Bertolta Flika nomaiņu lidsabiedrības prezidenta amatā, valstij neizdevīgā akcionāru līguma laušanu, saglabāt lidostu "Rīga" kā "airBaltic" bāzes lidostu un citus. Visu septembri abi lielākie kompānijas akcionāri - valsts un BAS - mēģināja vienoties par šiem nosacījumiem.

Oktobra sākumā abiem lielākajiem "airBaltic" akcionāriem izdevās vienoties par lidsabiedrības finansēšanas nosacījumiem, oficiāli parakstot vienošanos par "airBaltic" glābšanu. Tā paredz izbeigt valstij neizdevīgo akcionāru līgumu un veikt nepieciešamos ieguldījumus aptuveni 100 miljonu latu apmērā lidsabiedrības pamatkapitālā.

Saskaņā ar vienošanos valsts kopējais ieguldījums būs 57,6 miljoni latu, finansējums tiks nodrošināts kā Valsts kases aizdevums ar iespēju to vismaz daļēji kapitalizēt. Savukārt privātais BAS kompānijā ieguldīs aptuveni 50 miljonus latu. Līdzekļi paredzēti operatīvo zaudējumu segšanai, kas ir šogad un daļēji paredzēti nākamgad. Daļu esot gatavība novirzīt arī flotes modernizācijas vajadzībām.

SM pagājušajā nedēļā paziņoja, ka tā kā valstij piederošo "airBaltic" akciju turētāja ir izpildījusi priekšnosacījumus lidsabiedrības finansēšanai un valsts ir atguvusi juridisko kontroli pār uzņēmumu. Taču plānotie 16 miljoni latu aviokompānijai vēl nebija aizdoti, jo tobrīd gaidīts finanšu konsultanta "Prudentia" atzinums par privātā akcionāra - BAS – saistību izpildi.

"Air Baltic Corporation" ir dibināta 1995.gadā. Aviokompānijas galvenie akcionāri ir Latvijas valsts (52,6%) un BAS (47,2%). Tā vienādās daļās pieder līdzšinējam aviokompānijas prezidentam Flikam un Bahamās reģistrētajai kompānijai "Taurus Asset Management Fund Limited", kuras patiesais īpašnieks esot Krievijas finansists Andrejs Rudeško.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!