Foto: LETA
Pēc deputātes lūguma izvērtējot SIA "Tukums Airport" saistību ar Moldovas ieroču tirdzniecības lietu, Tukuma novada dome pagaidām tādu nav konstatējusi, un otrdienas sēdē nolēma neierobežot uzņēmuma darbību.

Tukuma novada domes sabiedrisko attiecību speciāliste Aiga Priede informēja, ka pēc Tukuma novada domes deputātes Daces Lebedas (V) 7.novembra pieprasījuma SIA "Tukums Airport" ir paziņojusi, ka pilnībā noliedz publiski sniegtās ziņas par Tukuma lidlauka izmantošanu Moldovas ieroču darījumā.

Uzņēmums pašvaldību informējis, ka par masu saziņas līdzekļos izskanējušo informāciju SIA "Tukums Airport" ir nosūtījusi iesniegumu Drošības policijai, jo uzskata, ka ir apmelota un ka par uzņēmumu ir celta nepamatota neslava.

SIA "Tukums Airport" valdes loceklis Konstantīns Soloduha pašvaldību informējis, ka viņš ir tikai viens no četriem līdzīpašniekiem uzņēmumam SIA "KS Avia", kuram nav licences darbībai ar ieročiem, un ka nedz viņš, nedz medijos pieminētais SIA "KS Avia" vadības pārstāvis Mihails Feofanovs nestrādā uzņēmumā "Latspeckesports", kas, iespējams, esot iesaistīts Moldovas ieroču afērā.

Uzņēmēji pašvaldībai apliecinājuši, ka SIA "Tukums Airport" nerealizē un uz tās vārda nav reģistrēts komercdarbības veids - ieroču un munīciju ražošana. Pēc publicētajām ziņām, licence šādai komercdarbībai ir izsniegta 2000.gadā. Taču SIA "Tukums Airport" ir dibināta 2005.gadā, un tās mērķis ir darboties Tukuma lidlaukā civilās aviācijas jomā.

Ar minēto Moldovas ieroču darījumu tiek saistīta firma SIA "Latspeceksports", taču tā nav SIA "Tukums Airport" sadarbības partneris.

Moldovas ieroču darījumu sasaistot ar lidojumiem nakts stundās, SIA "Tukums Airport" norāda, ka Tukuma lidlauks nav uzņēmis lidmašīnas šajos laikos. Informācija ir viegli pārbaudāma pēc lidojumu reģistrācijas valsts dibinātās institūcijās.

Kā liecina aģentūras LETA rīcībā esošā kopija Soloduhas vēstulei pašvaldībai, viņš tajā norādījis, ka vietējais laikraksts "Neatkarīgās Tukuma Ziņas" 8.novembra publikācijā sniedzis nepatiesu informāciju, tostarp par to, ka lidlaukā naktīs nosēžoties lidmašīnas. Patlaban tas neesot iespējams ne juridiski, ne tehniski, turklāt to var apstiprināt gaisa telpas uzraugi.

Domes sēdē deputāti secināja, ka lēmums šajā jautājumā nav pieņemams, jo tā saturs nav balstāms uz patiesiem dokumentāriem pierādījumiem. Tukuma novada dome nevar atteikties pieņemt ziņas, ka SIA "Tukums Airport" nav piedalījusies, organizējusi vai atbalstījusi pretlikumīgu darījumu norisi.

Par to nav iegūti pierādījumi, kā arī nav valsts kontrolējošu institūciju atzinuma, un dome nevar pieņemt pārsteidzošu lēmumu par liegumu SIA "Tukums Airport" darboties civilās aviācijas jomā, tajā skaitā ierobežot šo uzņēmumu rīcībā ar savu īpašumu.

Deputāti nolēma izteikt brīdinājumu SIA "Tukums Airport", ka, iegūstot pierādījumus par SIA "Tukums Airport" līdzdalību šādā vai līdzīgos darījumos, Tukuma novada dome būs tiesīga lūgt valsts institūcijas ierobežot vai liegt šim uzņēmumam nodarboties ar lidojumu organizēšanu pār Tukuma pilsētu, atzīstot, ka šāda pretlikumīga rīcība aizskar sabiedrības intereses un ierobežo Tukuma novada domes darbības iespējas Tukuma administratīvās teritorijas likumīgas izmantošanas pārraudzībai.

Kā ziņots, medijos izskanējusī iespējamā SIA "Tukums Airport" līdzīpašnieku, SIA "KS Avia" uzņēmēju saistība Moldovas ieroču tirdzniecības lietā pagaidām neiespaido Tukuma lidostas darbību un attīstību, iepriekš informēja Engures novada domes priekšsēdētājs Gundars Važa.

Engures novada pašvaldība ir 50% līdzīpašniece SIA "Tukums Airport", bet otra uzņēmuma īpašuma puse pieder SIA "KS Avia", līdz kam TV3 raidījuma "Nekā personīga" žurnālistus novedušas Moldovas ieroču afēras lietas pēdas.

Važa skaidroja, ka pagaidām šāda izmeklēšana nav iespaidojusi Tukuma lidostas darbu un tās attīstību. Tāpat pagaidām pašvaldība neplāno šajā saistībā pieprasīt kādu informāciju no SIA "Tukums Airport" partnera.

"Līdz šim publiski izskanējusi informācija vien minējumu un pieņēmumu formā, savukārt no drošības policijas vai citām izmeklēšanas iestādēm neesam saņēmuši nekādu oficiālu un apstiprinošu informāciju par SIA "KS Avia" saistību ar Moldovas ieroču lietu, tāpēc pagaidām mums nav pamata prasīt partnerim kādus skaidrojumus," pastāstīja Važa.

Raidījumā izskanējušais SIA "KS Avia" vadības pārstāvis Mihails Feofanovs pastāstīja, ka Moldovas ieroču lietai nevajadzētu iespaidot Tukuma lidostas attīstību, taču viņš pieļauj, ka šis skandāls radītās neslavas dēļ to varētu iespaidot netieši.

Viņš visas publiski paustās aizdomas nosauca par murgiem, paužot, ka uzņēmums tiek apmelots, taču no sīkākiem komentāriem atturējās. "Nevēlos šādus murgus komentēt," sacīja Feofanovs.

6.novembra vakarā TV raidījums "Nekā personīga" ziņoja, ka noskaidrojis jaunus pavērsienus Moldovas ieroču tirdzniecības lietā, kad septembra vidū no Moldovas militārā lidlauka vairākus desmitus tonnu smags armijas bruņojums tika aizvests uz Armēniju. Licenci šādam darījumam Latvijas kompānija "Latspeceksports" nebija saņēmusi. Turklāt izrādās - tā nebija vienīgā ieroču krava, ko šis uzņēmums bija plānojis izvest no Moldovas. Ieroču darījuma pēdas ved uz Tukuma lidlauku un pie Moldovas specdienestiem.

"Nekā personīga" rīcībā nonācis pierādījums tam, ka kompānija "Latspeckesports", kura bija parakstījusi līgumu ar Moldovas aizsardzības ministriju par ieroču iegādi, bijusi tikai izkārtne. Moldovā notikušo sarunu protokols par ieroču iegādi liecina, ka pārrunas vadījuši Konstantīns Soloduha un Mihails Feofanovs. Pirmais tiek minēts kā īstenais darījuma organizators.

Soloduham pieder kompānija "KS Avia", kas nodarbojas ar aviopārvadājumiem un lidmašīnu rezerves daļu tirdzniecību un ir līdzīpašniece "Tukums Airport", kuras mērķis ir attīstīt Tukuma lidlauku, no kura nākotnē varētu lidot zemo cenu aviolīnijas.

Jau ziņots, ka 2005.gadā Tukuma lidlauka atjaunošanai dibināts jauns uzņēmums "Tukums Airport", kurā 50% piederēja Smārdes pagastam, tagad - Engures novadam, bet otra puse - "KS Avia". Pagasts uzņēmuma izveidē investējis zemi, bet "KS Avia" jāpiesaista līdzekļi lidlauka atjaunošanai.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!