Foto: DELFI Aculiecinieks
Lai klātienē iepazītos ar paveikto vēsturiski piesārņoto Inčukalna sērskābo gudrona dīķu sanācijā, ceturtdien dīķus apmeklēs vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrs Edmunds Sprūdžs (ZRP), portālu "Delfi" informēja Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijā (VARAM).

Plānots, ka gudrona dīķu apskatē piedalīsies arī VARAM valsts sekretāra vietniece, Investīciju departamenta direktore Vija Gēme, Inčukalna novada domes priekšsēdētājs Arvīds Blaus, Valsts vides dienesta ģenerāldirektors Vilis Avotiņš, SIA "Geo Consultants" valdes loceklis Jānis Ābeltiņš, kā arī SIA "Skonto Būve" projektu vadītājs Juris Pētersons.

Ministrijā norāda, ka pagājušā gada septembrī Valsts vides dienests noslēdza līgumus ar SIA "Skonto Būve" un SIA "Geo Consultants" par Inčukalna gudrona dīķu sanāciju. Šobrīd pabeigti projektēšanas darbi un uzstādītas pirmās attīrīšanas iekārtas.

Gudrona izgāztuve izveidota padomju industrializācijas periodā 20.gadsimta 60.gados, un to izmantoja parfimērijas un medicīnisko eļļu ražošanas procesā radīto atkritumu glabāšanai.

Inčukalna sērskābā gudrona dīķu sanācijas projekts sastāv no divu objektu – Dienvidu un Ziemeļu sērskābā gudrona dīķu - būvniecības/sanācijas darbiem, tā novēršot turpmāku cilvēku, dzīvnieku un putnu veselības un dzīvības apdraudējumu. Abos dīķos gudrona piesārņojums jau sasniedzis 70–90 metru dziļumu. Šis ir viens no izmantojamo tehnoloģiju ziņā sarežģītākajiem un unikālākajiem projektiem vides jomā ne tikai Latvijas, bet arī Eiropas Savienības mērogā.

Projekta "Vēsturiski piesārņoto vietu "Inčukalna sērskābie gudronu dīķi" sanācijas darbi" kopējas izmaksas plānotas 20,3 miljonu latu apmērā, no tiem Eiropas Reģionālās attīstības fonda līdzekļi - 14,2 miljoni latu, bet valsts budžeta finansējums – 6,1 miljons latu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!