Foto: AFI
Ventspils tranzītbiznesa kompānijā AS "Ventbunkers" vadību atkal pārņēmuši Šveices advokāta Rūdolfa Meroni oponenti, liecina Uzņēmumu reģistru apkalpojošās firmas SIA "Lursoft" dati.

Šī ir trešā vadības maiņa kompānijā pēdējā laikā. Meroni piekritēji "Ventbunkera" vadībā atradās tikai divas dienas - no 2. līdz 4.janvārim, un vakar uzņēmuma vadošajos amatos atkal reģistrēti Meroni oponenti. Uzņēmumu reģistrs konstatējis pārkāpumus akcionāru sapulces, kas tika sasaukta Meroni piekritēju pozīciju nostiprināšanai "Ventbunkerā", norisē un atcēlis iepriekš reģistrētās izmaiņas kompānijas vadībā.

"Ventbunkera" padomes priekšsēdētājs kopš vakardienas atkal ir Olafs Berķis, padomes priekšsēdētāja vietnieki - Jānis Junkers un Ovads Aleksejs, bet padomes loceklis - Gatis Klimass. Uzņēmuma valdes priekšsēdētājs ir Dzintars Kašs, bet valdes locekļi - Valērijs Godunovs, Raimonds Grīniņš un Andrejs Piņkovs.

Uzņēmuma reģistra lēmumā skaidrots, ka izmaiņas veiktas, jo "Ventbunkera" 26.decembra akcionāru sapulce sasaukta Rīgā, Zvejnieku ielā 5a-10, taču sabiedrības juridiskā adrese ir Ventspilī, Dzintaru ielā 92. Tādējādi 26.decembrī ārkārtas akcionāru sapulce nav sasaukta atbilstoši Komerclikuma noteikumiem.

Tā kā akcionāru sapulce nav sasaukta atbilstoši noteikumiem, ievēlētā padome neesot bijusi tiesīga pieņemt lēmumu par izmaiņām valdes sastāvā. Līdz ar to secināts, ka konkrētajā gadījumā valsts notāram nebija tiesiska pamata izdarīt ierakstu komercreģistrā par izmaiņām "Ventbunkera" padomes un valdes sastāvā.
Meroni oponenti jau norādījuši, ka ir vērsušies tiesībsargājošajās iestādēs par dokumentu viltošanu un krāpšanu.

No 2. līdz 4.janvārim "Ventbunkera" padomes priekšsēdētājs bija Meroni, bet viņa vietnieki - Aivars Gobiņš, Diāna Jukna un Arita Linde. Valdē tika iecelti Jānis un un Alvis Hāze, kā arī Mārtiņš Bunka.

Iepriekš Gobiņš, kurš pārstāv Meroni intereses, izplatīja paziņojumu, ka šā gada 20.decembrī Mārtiņa Kvēpa, kurš pārstāv Oļega Stepanova un Berķa intereses, juristu firma iesniegusi Uzņēmumu reģistrā "viltotus dokumentus par akcionāru sapulci, kas nekad neesot sasaukta un līdz ar to arī nav notikusi".

Pēc viņa teiktā, šis esot jau piektais mēģinājums, kad Kvēps cenšoties nelegāli pārņemt kontroli pār "Ventbunkeru".

Šā gada 27.jūnijā likumīgā "Ventbunkera" valde sasaukusi akcionāru sapulci, kam bija jānotiek 20.decembrī, un tā arī esot noturēta pēc visiem standartiem, un tajā tikuši pārstāvēti vairāk nekā 70% akcionāru. Rezultāti tikuši iesniegti UR nākamajā dienā. Taču 23.decembrī Kvēps esot noturējis vēl vienu "Ventbunkera" akcionāru sapulci, ko valde nekad neesot sasaukusi.

Spriežot pēc dalībnieku saraksta, esot skaidrs, "kā labā Kvēps pūlējās noturēt šo viltus sapulci". Advokāts esot pārstāvējis uzņēmumu "Topmar Baltic Investments", kas pieder Stepanovam. Savukārt Jānis Berķis pārstāvēja uzņēmumu "Kement", kas pieder Olafam Berķim. Vēl divi uzņēmumi - "Steropes" un "Gyges Limites" - arī piedalījās šajā sapulcē, lai gan nekad nav bijuši "Ventbunkera" akcionāri. Tie abi piederot attiecīgi Igoram Skokam un Genādijam Ševcovam.

"Taču visinteresantākais ir tas, ka arī Līga Lemberga, Anrijs Lembergs un "Optima Management" piedalījās šajā viltotajā akcionāru sapulcē," uzsver Gobiņš. Viņš norāda, ka šie trīs akcionāri darbojas Ventspils mēra Aivara Lemberga interesēs. "Tādējādi top vairāk nekā skaidrs, ka tas ir Lembergs, kurš stāv aiz šī rupjā viltojuma," uzsver Meroni pārstāvis.

Savukārt šā gada 29.decembrī izskanēja informācija, ka Meroni mēģina pārskaitīt 29 miljonus ASV dolāru "Ventbunkera" meitas uzņēmuma "Latvijas Naftas tranzīts" kreditoru līdzekļu personīgajā kontā Lihtenšteinas bankā. Saistībā ar notikušo tikšot iesniegts pieteikums kriminālprocesa sākšanai. Meroni kategoriski noraidījis šādus apgalvojumus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!