Foto: F64
Maksātnespējīgo eļļas ražotāju "Iecavnieku" par 1,6 miljoniem latu izsolē iegādājās "Dēseles dzirnavnieks", vēsta "Latvijas Avīze".

Vairāksolīšanā piedalījās trīs pretendenti – "Swedbank", SIA "Vegatable Oil Product Group Latvia" un SIA "Dēseles dzirnavas".

Līdz izsolei uzņēmumu apsaimniekoja un ražošanas procesu saglabāja iepriekšējā līmenī SIA "Vegatable Oil Product Group Latvia". Vairāksolīšanas sākumcena bija noteikta 1 620 573 lati, kaut gan visa uzņēmuma manta tika novērtēta par 2 388 673 latiem.

Par šo sākumcenu īpašumu nosolīja SIA "Dēseles dzirnavas". Kaut gan līdz vairāksolīšanai "Iecavnieka" ražošanu nodrošināja un bija gatavs to nopirkt uzņēmums "Vegatable Oil Product Group Latvia", turklāt šī uzņēmuma valdes loceklim Arnoldam Babrim bija skaidra tālākā eļļas ražotnes attīstība – bankrota procedūra radīja šķērsli.

Pirkuma pirmtiesības ir pretendentam, kas nodarbojas ar lauksaimniecisko ražošanu vai pārstrādi un tā esošie zemes īpašumi robežo ar parādniekam piederošo zemes gabalu. Saskaņā ar šo nosacījumu vienīgais pretendents uz "Iecavnieku" bija SIA "Dēseles dzirnavas", kuras zemes gabals "Podziņas" atrodas līdzās "Iecavnieka" zemes īpašumiem.

Bankrota procedūras administratore Ivita Baumane pēc vairāksolīšanas paskaidroja, ka par bijušā "Iecavnieka" oficiālo īpašnieku SIA "Dēseles dzirnavas" kļūs tad, ja mēneša laikā samaksās pilnu izsoles summu un abi pārējie pretendenti izsoles iznākumu nepārsūdzēs.

Pēc Uzņēmumu reģistrā atrodamajiem datiem, nākamā iespējamā eļļas rūpnīcas īpašniece SIA "Dēseles dzirnavas" dibināta 2006. gadā, nodarbojas ar augļu un dārzeņu audzēšanu un ir reģistrēta Vaiņodes novada Embūtes pagastā. Pie darbības veidiem nosaukta arī nekustamo īpašumu pārvaldīšana. Uzņēmums nodarbina četrus cilvēkus, 2010. gada apgrozījums bijis vien 8397 lati. Sabiedrībai pieder arī viesu māja. Valdes priekšsēdētāja Daila Vīksne-Pizika.

Pēc publiskajiem datiem, līdz 2008. gadam valdes locekle bijusi Žaneta Jaunzeme, kuras personas kods rāda pilnīgu sakritību ar tagadējās kultūras ministres datiem, norāda laikraksts.

Līdzšinējās "Iecavnieku" līdz izsolei pārņēmušās sabiedrības SIA "Vegetable Oil Product Group Latvia" valdes loceklis Arnolds Babris vēl nezina, kā izsolītais īpašums un ražotne tiks pārmantota. Ja viņa pieredze tiks novērtēta, iespējama zināma sadarbība.

SIA "Iecavnieks" bija Baltijā vadošā rapšu, linu un kaņepju eļļas ražotāja, audzēja šīs kultūras un vadīja eļļas linu audzēšanas popularizēšanas projektu Latvijas zemkopju vidū. Rudenī pabeigta ziemāju sēja SIA "Iecavnieks" laukos, no sadarbības partneriem glabāšanai un pārstrādei tiek pieņemti graudi, rapši un eļļas lini, pavasara darbiem tiek gatavota tehnika. 31.oktobrī uzņēmums pārtrauca darbību un sākās bankrota procedūra.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!