Foto: Reuters/Scanpix

2011.gadā salīdzinājumā ar 2010.gada būvniecības izmaksas Latvijā vidēji palielinājās par 2,1%. Resursu pamatgrupās visvairāk pieauga izmaksas mašīnu un mehānismu uzturēšanai un ekspluatācijai – par 10,2%. Savukārt strādnieku darba samaksa kritās par 1%, bet būvmateriālu cenas – par 0,3%, liecina Centrālās statistikas pārvaldes dati.

2011.gada decembrī, salīdzinot ar novembri, būvniecības izmaksas Latvijā palielinājās vidēji par 2,3%. Strādnieku darba samaksa pieauga par 6,1%, mašīnu un mehānismu uzturēšanas un ekspluatācijas izmaksas – par 1,4%, bet būvmateriālu cenas – par 1,2%. Strādnieku darba samaksas kāpums galvenokārt ir izskaidrojams ar prēmiju un piemaksu izmaksāšanu gada nogalē.

Salīdzinot ar iepriekšējā gada decembri, būvniecības izmaksu kopējais līmenis pieauga par 4,9%. Mašīnu un mehānismu uzturēšanas un ekspluatācijas izmaksas palielinājās par 13,2%, strādnieku darba samaksa – par 10,5%, bet būvmateriālu cenas samazinājās par 0,8%.

Gada laikā būvniecības izmaksu pieaugumu visvairāk ietekmēja izmaksu kāpums pazemes maģistrālo cauruļvadu izbūvē un transporta objektu būvē.

2011.gada ceturtajā ceturksnī, salīdzinot ar 2010.gada pēdējo ceturksni, būvniecības izmaksas palielinājās vidēji par 4,3%. Izmaksas mašīnu un mehānismu uzturēšanai un ekspluatācijai pieauga par 13,9%, bet strādnieku darba samaksa – par 5,9%. Būvmateriālu cenas samazinājās par 0,5%.

2011.gadā datus par būvniecības resursu cenām sniedza vairāk nekā 150 būvuzņēmumi un 30 tirdzniecības uzņēmumi. Uzņēmumu īpatsvars ar darbu apjomu līdz 1 miljonam latu bija 38%, bet 62% uzņēmumu pašu spēkiem veikto darbu apjoms pārsniedza miljonu latu gadā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!