Foto: F64
Latvijas biškopju strīdā ar dāņu lauksaimniekam Džonam Likem Jakobsenam (John Lykke Jacobsen) piederošo firmu "Jaunbāģi" par 400 bišu saimju indēšanu centīsies panākt izlīgumu.

Valmieras rajona tiesas pārstāve Nora Liepiņa pastāstīja, ka trešdien paredzētā tiesas sēde atlikta līdz 14.martam, jo puses sākušas sarunas par izlīgumu.

Latvijas Biškopības biedrības (LBB) izpilddirektore Rita Bartuševica iepriekš informēja, ka tiesā nolemts vērsties, jo "Jaunbāģi" neatzīst savu vainu nelikumīgā augu aizsardzības līdzekļu lietošanā un atteicās turpināt sarunas ar LBB par zaudējumu kompensēšanu cietušajiem biškopjiem.

"Mūsu rīcībā ir skaidri pierādījumi, kas norāda uz augu aizsardzības līdzekļa lietotāja "Jaunbāģi" vainu. "Jaunbāģi" 2011.gada jūlijā ilgstoši apsmidzināja "Dan Agro" rapša laukus ar neatļautu insekticīdu "Danadims", kā dēļ tika nodarīts kaitējums apkārtējai videi un biškopjiem. Par nodarīto kaitējumu apkārtējai videi informācijas nav, bet zaudējumi 16 biškopjiem par cietušām 397 bišu saimēm ir aprēķināti, un tie ir 116 242 lati," uzsvēra Bartuševica.

"Šis ir nebijis gadījums ne tikai Latvijā, bet arī Eiropas mērogā, jo tik rupji pārkāpt likumus, nodarīt zaudējumus dabai un 400 bišu saimēm un neatzīt savu vainu var tikai cilvēks, kurš uzspļauj valstij, kurā dzīvo un saimnieko. Acīmredzot dāņu lauksaimniekam liekas, ka Latvijas likumi viņam nav jāievēro. LBB cīnīsies par tiesiskumu, lai likumpārkāpēji saņem atbilstošu sodu un biškopjiem tiktu kompensēti visi zaudējumi," norādīja LBB valdes priekšsēdētājs Armands Krauze.

Bartuševica arī pavēstīja, ka no 2011.gada ir spēkā jauni Eiropas Savienības likumu panti, kas nosaka atbildību maksājumu saņēmējiem par vides prasību, tostarp augu aizsardzības līdzekļu lietošanas, likumu neievērošanu. "LBB visādā ziņā ir gandarīta par šādām normām, jo tās samazinās likumpārkāpumus Latvijā. Arī šajā gadījumā dāņu lauksaimnieks neizspruks ar 500 latu sodu. Ir izdarīts smagākais iespējamais pārkāpums, tādēļ LBB uzskata, ka pienākas maksimālais sods – visu apmēram 140 000 latu platībmaksājumu noņemšana," klāstīja LBB izpilddirektore.

Jau ziņots, ka rapšu lauka miglošanas dēļ vairākiem biškopjiem Viļķenē un Liepupē pērnā gada vasaras vidū gāja bojā apmēram 400 bišu saimes.

Valsts augu aizsardzības dienests dānim piederošajiem uzņēmumiem "Jaunbāģi" un "Dan Agro" piesprieda 500 latu sodu par augu aizsardzības līdzekļu neatbilstošu lietošanu.

Uzņēmumu "Jaunbāģi" un "Dan Agro" galvenie darbības virzieni ir graudaugu, pākšaugu un eļļas augu sēklu audzēšana. Uzņēmumu vienīgais īpašnieks ir Dānijas pilsonis Džons Like Jakobsens.

LBB ir lielākā lauksaimniecības nozaru organizācija Latvijā, kura apvieno 1731 biedru – lauksaimniekus, kas nodarbojas ne tikai ar biškopības produkcijas ražošanu, bet pārstāv arī citas lauksaimniecības nozares.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!