Foto: LETA
Nebanku kreditēšanas iestādes nodevās par darbības licences saņemšanu budžetā iemaksājušas 2,5 miljonus latu, liecina Ekonomikas ministrijas valdībai sagatavotais informatīvais ziņojums.

No 2011.gada 1.novembra spēkā stājās nosacījums, ka patērētāju kreditēšanas pakalpojumu sniegšanai nepieciešams saņemt speciālo atļauju jeb licenci, ko nosaka Patērētāju tiesību aizsardzības likums.

Ekonomikas ministrijas sniegtā informācija liecina, ka, sākot ar 2011.gada 22.augustu, Patērētāju tiesību aizsardzības centrā (PTAC) kopumā saņemti 49 iesniegumi par licences saņemšanu patērētāju kreditēšanas pakalpojumu sniegšanai, no tiem 47 iesniegumi 2011.gadā un divi iesniegumi 2012.gadā. Līdz šim brīdim izsniegtas 48 licences.

Saskaņā ar PTAC rīcībā esošo informāciju valsts nodevu 50 000 latu apmērā par licences saņemšanu kopumā iemaksājušas visas kapitālsabiedrības. Līdz ar to valsts budžetā 2011.gadā iemaksāta valsts nodeva 2,35 miljonu latu un 2012.gadā 150 000 latu apmērā.

No 48 licences saņēmušajiem komersantiem 16 norādījuši kreditēšanu pret kustamas lietas ķīlu kā patērētājam sniedzamā kreditēšanas pakalpojuma veidu. Daļa no licences saņēmušajiem komersantiem, kas kā nodarbošanās veidu norādījuši patērētāju kreditēšanu pret kustamas lietas ķīlu, veidojušies kā vairāku uzņēmumu, kas iepriekš darbojušies kā lombardi, apvienības.

Jau ziņots, ka 2011.gada pirmajā pusē stājās spēkā virkne specifisku darbības nosacījumu nebanku kreditēšanas pakalpojumu sniedzējiem, kas tika izstrādāti nolūkā sekmēt vienlīdzīgu konkurenci tirgū un augstāku patērētāju tiesību aizsardzību. Savukārt no 2011.gada 1.novembra spēkā stājās nosacījums patērētāju kreditēšanas pakalpojumu sniegšanai nepieciešams saņemt speciālo atļauju (licenci), kas apliecina komersanta sniegto pakalpojumu kvalitāti.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!