Foto: LETA
Valsts ieņēmumu dienests (VID) uzskata, ka kritērijiem iekļaušanai tā dēvētajā baltajā sarakstā jeb dalībai padziļinātās sadarbības programmā varētu atbilst aptuveni 300 Latvijas uzņēmumu.

Pēc Uzņēmumu reģistra datiem, kopumā 18.jūlijā aktīvi bija 48 676 uzņēmumi, līdz ar to baltajam sarakstam varētu atbilst 0,62% Latvijas uzņēmumu. Līdz šim pieteikumus VID iesnieguši seši uzņēmumi.

VID Sabiedrisko attiecību daļā aģentūra LETA uzzināja, ka VID līdzšinējo uzņēmumu aktivitāti vērtē kā nelielu, taču Ieņēmumu dienesta skatījumā tas ir tāpēc, ka noteikumi par padziļināto sadarbības programmu ir stājušies spēkā tikai šā gada 7.jūlijā. Līdz ar to nodokļu maksātājiem jāizvērtē, vai tie atbilst noteikumos minētajiem kritērijiem un vai sniegtās priekšrocības ir pietiekamas, lai piedalītos šajā programmā.

Ieņēmumu dienests uzskata, ka uzņēmumiem ir interese par līdzdalību baltajā sarakstā un par to liecina pirmie iesniegtie pieteikumi.

VID tos uzņēmumus, kas Ieņēmumu dienesta vērtējumā varētu atbilst padziļinātās sadarbības programmas kritērijiem, informē individuāli, un ir paredzējis to darīt arī turpmāk.

VID norāda, ka uzņēmumiem, kuriem ir interese par šo padziļinātās sadarbības programmu, informācija par to pieejama VID un arī Finanšu ministrijas (FM) interneta mājaslapās.

LETA jau ziņoja, ka VID neatklās uzņēmumu nosaukumus, kas pieteikušies padziļinātas sadarbības programmai, jo paredzēts, ka triju darba dienu laikā pēc programmas dalībnieka statusa piešķiršanas uzņēmumu nosaukumus savā interneta mājaslapā īpašā reģistrā publiskos FM.

Ja uzņēmumam programmas dalībnieka statuss netiks piešķirts, tā nosaukums publiski neparādīsies.

VID papildina, ka pēc nodokļu maksātāja pieteikuma saņemšanas VID desmit darba dienu laikā vērtē saņemtā pieteikuma atbilstību VID kompetences kritērijiem, kas noteikti valdības noteikumos par padziļinātās sadarbības programmas darbību. Pēc tam VID sniegs FM informāciju par konkrēto nodokļu maksātāju.

Savukārt FM izvērtēs nodokļu maksātāja atbilstību iepriekšminēto noteiktumu kritērijiem un pieņems lēmumu par programmas dalībnieka statusa piešķiršanu vai atteikumu iekļaut nodokļu maksātāju programmā.

VID atgādina, ka valdības noteikumi par Padziļinātās sadarbības programmu nosaka, ka uzņēmumi Elektroniskās deklarēšanas sistēmā var iesniegt pieteikumu iekļaušanai "baltajā sarakstā".

Uzņēmumiem, kas būs ieguvuši Padziļinātās sadarbības programmas dalībnieka statusu, būs iespēja atviegloti un ātri komunicēt ar VID un būs vairākas priekšrocības: pievienotās vērtības nodokļa atmaksa īsākā laikā, individuāls VID konsultants, savlaicīga informācija par VID konstatētajiem iespējamiem nodokļu nemaksāšanas riskiem, VID rakstiskas atbildes sagatavošana ātrāk nekā noteiktā kārtībā.

Lai nodokļu maksātājs tiktu iekļauts "baltajā sarakstā", tam jāatbilst vairākiem pamatkritērijiem: saimnieciskā darbība tiek veikta ilgāk nekā pilnus trīs pārskata gadus un nodokļu parādu kopsumma nepārsniedz 100 latus. Darbinieku mēneša vidējie darba ienākumi pirmajos trijos gada ceturkšņos pēdējo četru ceturkšņu periodā līdz pieteikuma iesniegšanai nevar būt mazāki par 100% no vidējiem darbinieku ienākumiem valstī minētajā periodā attiecīgajā nozarē.

Lai iegūtu programmas dalībnieka statusu, nodokļu maksātājs vai tā valdes vai padomes loceklis saistībā ar nodokļu maksātāja darbību nedrīkst būt atzīts par vainīgu noziedzīgā nodarījumā par krāpšanu, kontrabandu, neatļautām darbībām ar muitošanai pakļautām precēm vai citām vērtībām, uzņēmējdarbību bez reģistrēšanas un bez atļaujas (licences), izvairīšanos no nodokļu nomaksas.

Pēdējo trīs pārskata gadu laikā nodokļu maksātājs nedrīkst būt sodīts par nodokļu normatīvo aktu pārkāpumu, saistībā ar kuru budžetā papildu iemaksājamās summas pārsniedz 6% no nodokļu maksātāja attiecīgā pārskata gada apgrozījuma. Lai tiktu iekļauts "baltajā sarakstā", gada laikā pirms pieteikuma iesniegšanas nodokļu maksātājs nedrīkst būt veicis darījumu vai darījumus, kuru kopējā summa pārsniedz 1000 latu, ar tādu nodokļu maksātāju, kuram VID apturējis saimniecisko darbību.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!