Foto: LETA

Farmācijas AS "Grindeks" koncerna apgrozījums šā gada pirmajos sešos mēnešos sasniedzis 34,2 miljonus latu, kas ir par 1,5 miljoniem latu jeb par 4,6% vairāk nekā pērn pirmajā pusē. Savukārt koncerna neto peļņa pirmajā pusgadā bijusi 3,7 miljoni latu, ka ir par 0,6 miljoniem latu jeb 14% mazāk, salīdzinot ar koncerna 2011.gada pirmajos sešos mēnešos nopelnīto, liecina "Grindeka" biržā "NASDAQ OMX Riga" iesniegtais pirmā pusgada finanšu pārskats.

Pērn pirmajos sešos mēnešos koncerna apgrozījums bija 32,7 miljoni latu, bet peļņa – 4,3 miljoni latu.

Kompānija pārskatā skaidro, ka koncerna apgrozījuma un peļņas rādītājus ir ietekmējis aktīvo farmaceitisko vielu bizness, kur daļa klientu ir pārskatījuši ražošanas plānu un pārcēluši piegādes uz gada otro pusi. Bruto peļņas rentabilitāte 2012.gada pirmajos sešos mēnešos bija 56,7%, savukārt tīrās peļņas rentabilitāte - 10,8%. 2012.gada pirmajā pusgadā koncerna saražotā produkcija eksportēta uz 46 pasaules valstīm - kopumā 32,3 miljonu latu vērtībā.

"Grindeks" gatavo zāļu pārdošanas apjoms 2012.gada pirmajā pusē sasniedza 31,7 miljonus latu un ir palielinājies par 3,9 miljoniem latu jeb 14%, salīdzinot ar iepriekšējā gada pirmo pusgadu. Galvenie gatavo zāļu noieta tirgi ir Krievija, pārējās NVS valstis, Gruzija un Baltijas valstis.

Kompānija gatavo zāļu pieprasījuma pieaugumu šogad skaidro ar efektīvu pārdošanas vadību. Salīdzinot ar iepriekšējā gada pirmo pusgadu, galvenajā noieta tirgū Krievijā, kas veido vairāk nekā pusi no kopējā gatavo zāļu apgrozījuma, zāļu noiets pieauga par 24%. Savukārt, vienā no lielākajiem tirgiem Kazahstānā – par 9%.

Kompānija norāda arī, ka tā pagājušā un šī gada laikā mērķtiecīgi apgūst tirgus iespējas Skandināvijā. 2012.gada pirmajā pusgadā zāļu noiets uz šīm valstīm veidoja 133 200 latu, kas ir par 18 500 latu jeb 16,1% vairāk nekā 2011.gada pirmajā pusē. Šis, pēc uzņēmuma skaidrotā, ir būtisks pavērsiens kopējā "Grindeks" gatavo zāļu tirgus stratēģijā, kas paredz pakāpeniski apgūt iespējas Eiropas ziemeļvalstīs un rietumvalstīs.

Aktīvo farmaceitisko vielu pārdošanas apjoms sasniedza 2,4 miljonus latu, kas ir par 2,5 miljoniem latu jeb 51% mazāk nekā 2011.gada pirmajā pusgadā. Daļa aktīvo farmaceitisko vielu klientu ir pārskatījusi 2012.gada ražošanas plānu, pārceļot piegādes uz otro pusgadu. Galvenie "Grindeks" aktīvo farmaceitisko vielu eksporta tirgi ir Vācija, Nīderlande, Japāna un ASV.

"Mūsu darbības rezultāti 2012. gada pirmajā pusgadā liecina, ka pildām sev nospraustos mērķus un plānus, un ir pamats uzskatīt, ka arī gada otrajā pusē mūsu darbība būs sekmīga. Sīvās konkurences apstākļos nav daudz tādu farmācijas uzņēmumu, kas var pamatoti uzrādīt 14% pieaugumu gatavo zāļu jomā – šie rādītāji tiešām ir iepriecinoši, jo to veido pieprasījuma pieaugums un augošs pārdoto iepakojumu skaits," sacījis "Grindeka" valdes priekšsēdētājs Juris Bundulis.

"Grindeks" ir viens no vadošajiem farmācijas uzņēmumiem Baltijas valstīs. Galvenie darbības virzieni ir oriģinālproduktu, patentbrīvo medikamentu un aktīvo farmaceitisko vielu pētniecība, izstrāde, ražošana un pārdošana. Uzņēmums savu produkciju eksportē uz 50 valstīm, un eksports sasniedz 95% no kopējā apgrozījuma. Galvenie tirgi ir Krievija un pārējās NVS valstis, Baltijas valstis, Vācija, Nīderlande, ASV un Japāna.

"Grindeka" akcijas kotē biržas "NASDAQ OMX Riga" Oficiālajā sarakstā. Uzņēmuma lielākie akcionāri ir Kirovs Lipmans – 33,29%, Anna Lipmane – 16,69%, "AB.LV Private Equity fund 2010" – 11,38%, "Skandinaviska Enskilda Banken" (nomināla turētājs) – 10,53%, "Swedbank" AS Clients Account (nomināla turētājs) – 8,79%.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!