Foto: LETA

Šā gada pirmajos astoņos mēnešos AS "Latvenergo" Daugavas hidroelektrostacijās (HES) kopā saražotas 2437 gigavatstundas (GWh) elektroenerģijas, kas ir par 4% vairāk nekā iepriekšējā gadā šajā periodā, AS "Latvenergo" izdevumā "Energo Forums" informē kompānijas Tirdzniecības attīstības daļas vadītājs Gatis Junghāns.

Lielāku elektroenerģijas izstrādi veicināja augstāka ūdens pietece Daugavā, īpaši laika posmā no maija līdz jūlijam. Junghāna publicētā informācija liecina, ka ūdens pietece šajā periodā, īpaši jūnijā un jūlijā, bijusi augstāka par "normālo" līmeni, bet augustā - zemāka.

Arī Centrālās statistikas pārvaldes dati liecina, ka minētajā laika posmā šogad Latvijas lielajās un mazajās HES saražots vairāk elektrības nekā pērn attiecīgajā laikā.

Maijā saražotas 549 GWh, kas ir par 7,4% vairāk nekā pērnā gada attiecīgajā laikā, kad saražotas 511 GWh. Jūnijā saražotas 248 GWh, kas ir par 66% vairāk nekā pērn attiecīgajā mēnesī, kad saražotas 149 GWh. Savukārt jūlijā saražots teju trīs reizes vairāk - pērn šis rādītājs bija 75 GWh, bet šogad - 211 GWh.

Kopumā minētajos trīs mēnešos HES saražots par 37,1% vairāk elektroenerģijas nekā pērn attiecīgajā laika periodā, bet septiņos mēnešos - par 2,5% vairāk. Dati par augustu vēl nav pieejami.

Kā norāda Junghāns, šogad astoņos mēnešos "Latvenergo" Rīgas termoelektrocentrālēs (TEC) saražotas 913 GWh elektroenerģijas, kas ir par 33% mazāk nekā 2011.gadā šajā periodā. TEC ražošanas samazinājuma galvenais iemesls ir augstā gāzes cena un iespēja ģenerāciju aizstāt ar lētāku elektroenerģijas importu no Skandināvijas, skaidro kompānijas pārstāvis.

Jau ziņots, ka šā gada pirmajā pusgadā Latvijas lielajās un mazajās HES saražotas 2177 GWh elektrības, kas ir par 3,4% mazāk nekā iepriekšējā gada attiecīgajā laika posmā, kad saražotas 2254 GWh, liecina statistikas dati. Tāpat kā pērn, arī šogad ražīgākais mēnesis bija aprīlis, kad saražotas 744 GWh elektrības. Tas ir par 16,7% mazāk nekā 2010.gada attiecīgajā mēnesī, kad HES saražotas 893 GWh.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!