Foto: AFI

Rīgas apgabaltiesa trešdien noraidīja sūdzību par Rīgas rajona tiesas lēmumu nepieņemt izskatīšanai Latvijas nacionālās aviokompānijas "airBaltic" maksātnespējas pieteikumu, pastāstīja tiesas preses sekretārs Aigars Bērziņš.

Viņš informēja, ka šis tiesas lēmums nav pārsūdzams.

Lidsabiedrības maksātnespējas pasludināšanu tiesā prasīja uzņēmums "Eurobalt Junipro", kas arī iesniedza sūdzību par Rīgas rajona tiesas lēmumu.

"Eurobalt Junipro" pārstāvis zvērināts advokāts Zigurds Krastiņš iepriekš pastāstīja, ka uzņēmums cesijas ceļā ieguvis no bijušā "Baltijas Aviācijas sistēmu" akcionāra "Taurus Asset Management" prasījumu piecu miljonu eiro (3,514 miljonu latu) apmērā pret "airBaltic". "Taurus Asset Management" savulaik iemaksājis naudu "airBaltic" pamatkapitāla palielināšanai, taču akcijas neieguva. "airBaltic" arī kā par aizdevumu samaksu nav veicis.

Atbildot, kādēļ "airBaltic" nemaksā, Krastiņš vērsa uzmanību uz aviokompānijas gada pārskatā teikto, ka uzņēmums centīsies pārstrukturēt īstermiņa saistības un, ja tas neizdosies, tiks sākti tiesiskie procesi, apstrīdēta formālu saistību pastāvēšana, lai pagarinātu saistību apmaksas termiņu. "Viņiem acīmredzot nav naudas. Viņi šos tiesiskos procesus visus virza tā, lai pašlaik nebūtu jāmaksā, cerot, ka pēc diviem vai trim gadiem būs investors, kurš šos parādus nosegs," pieļāva advokāts.

Savukārt "airBaltic" korporatīvo komunikāciju viceprezidents Jānis Vanags aģentūrai BNS iepriekš norādīja, ka katru nedēļu uzrodas kāds afērists, kas mēģina no kompānijas kaut ko dabūt, taču juristi ar to strādā, lai "airBaltic" varētu koncentrēties uz savām pamatlietām, kas saistītas ar aviāciju un kompānijas restrukturizāciju.

Par lielāko "airBaltic" akcionāru pagājušā gada nogalē kļuva valsts, kad Satiksmes ministrija 2011.gada 30.novembrī iegādājās "airBaltic" mazākuma akcionāram "Baltijas Aviācijas sistēmas" piederošos 47,2% lidsabiedrības akciju un tādējādi kļuva par 99,8% "airBaltic" akciju īpašnieci.

"airBaltic" apkalpo vairāk nekā 60 galamērķu no savas mītnes bāzes Rīgā. No katra šā galamērķa "airBaltic" piedāvā savienojumus caur ziemeļu tranzītmezglu Rīgā uz savu tīklu, kas aptver Eiropu, Skandināviju, Krieviju, NVS un Tuvos Austrumus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!