Foto: DELFI
Šā gada septembrī, salīdzinot ar iepriekšējā gada septembri, būvniecības izmaksas valstī ir pieaugušas par 8,6%, liecina Centrālās statistikas pārvaldes dati.

Strādnieku darba samaksa palielinājās par 23,5%, mašīnu un mehānismu uzturēšanas un ekspluatācijas izmaksas – par 11% un būvmateriālu cenas – par 1,4%.

Lielākā paaugstinošā ietekme uz būvniecības izmaksu kopējo līmeni bija izmaksu kāpumam transporta objektu būvē.

2012.gada septembrī, salīdzinot ar augustu, būvniecības izmaksas Latvijā palielinājās vidēji par 0,8%. Strādnieku darba samaksa pieauga par 3,1%, mašīnu un mehānismu uzturēšanas un ekspluatācijas izmaksas – par 0,2%.

Būvmateriālu cenu līmenis kopumā palika nemainīgs. Savukārt būvniecības izmaksu līmeni visvairāk ietekmēja izmaksu pieaugums rūpniecības, lauksaimniecības un tirdzniecības ēku celtniecībā, kā arī izglītības, veselības aprūpes un sporta ēku celtniecībā.

2012.gadā 3.ceturksnī, salīdzinot ar 2011.gada 3.ceturksni, būvniecības izmaksas palielinājās vidēji par 8,5%. Strādnieku darba samaksa pieauga par 21,1%, mašīnu un mehānismu uzturēšanas un ekspluatācijas izmaksas palielinājās par 11,1% un būvmateriālu cenas– par 2,1%.

2012.gadā datus par būvniecības resursu cenām sniedz ap 180 būvuzņēmumi un 30 tirdzniecības uzņēmumi. Bez tam, būvizmaksu indeksa aprēķinos tiek izmantotas būvmateriālu cenas, ko uzņēmumi sniedz rūpniecības ražotāju un importa cenu indeksu aprēķiniem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!