Foto: LETA

Patērētāju tiesību aizsardzības centrs (PTAC) atzinos par negodīgu komercpraksi Latvijas Nacionālās lisdsabiedrības ”AirBaltic Corporation” (”airBaltic”) komercpraksi, aviobiļešu rezervācijas sistēmā uzņēmuma mājas lapā internetā automātiski piedāvājot neobligātos papildpakalpojumus par noteiktām cenām. Par pārkāpumiem uzņēmumam piemērots 7000 latu naudas sods.

PTAC atzinis, ka par negodīgiem uzskatāmi aviobiļešu rezervācijas sistēmā ietvertie līguma noteikumi, kas uzliek par pienākumu patērētājam aktīvi rīkoties, lai atteiktos no konkrētiem "airBaltic" piedāvātajiem papildpakalpojumiem, kurus patērētājs nevēlas iegādāties, teikts PTAC interneta mājas lapā publicētajā lēmumā.

PTAC vērtējumā, uzņēmumam informācija par neobligātajiem cenas pielikumiem jānorāda skaidri, pārskatāmi un precīzi un jānodrošina klientam iespēja pašam izdarīt izvēli, piekrītot veikt attiecīgus maksājumus attiecībā uz neobligātajiem cenas pielikumiem, par kādiem uzskatāmi, piemēram, "lidojuma maiņa bez maksas", "laicīgas ielidošanas garantija" un citi.

No PTAC lēmuma izriet, ka līdzīgus pārkāpumus novērst uzņēmumam patērētāju tiesību sargi uzdevuši arī iepriekš un šos lēmumus par tiesiskiem atzinusi arī tiesa. Tomēr arī šā gada vasarā, kad PTAC pārbaudījis "airBaltic" mājas lapu, atklāta līdzīga komercprakse. To PTAC novērtējis kā negodīgu.

Kā teikts PTAC lēmumā, "airBaltic" gan daļēji novērsis konstatēto pārkāpumu daļā par automātiski atzīmētām izvēlnēm logā "Nodrošināties pret ceļojuma plānu izmaiņām", tomēr pārkāpumi nav novērsti pilnībā, jo sadaļā "Bagāža" patērētājiem tiek piedāvātas automātiski aktivizētas izvēlnes attiecībā uz reģistrēto bagāžu, kas tiek piedāvāta par papildu maksu.

Līdz ar to PTAC lidsabiedrībai uzlicis arī tiesisku pienākumu izbeigt negodīgu komercpraksi, veicot izmaiņas aviobiļešu rezervācijas sistēmā interneta mājaslapā, turpmāk patērētājiem piedāvājot iespēju pašiem aktivizēt attiecīgās izvēlnes par piedāvātajiem neobligātajiem cenas pielikumiem/papildpakalpojumiem.

PTAC lēmumu "airBaltic" mēneša laikā var pārsūdzēt tiesā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!