Foto: stock.xchng

Ministru kabinets (MK) otrdien atbalstīja Satiksmes ministrijas (SM) virzīto priekšlikumu lielo valsts uzņēmumu darbiniekiem, kuri vienlaikus pilda arī valdes locekļu pienākumus, paredzēt elastīgāku atalgojuma noteikšanas kārtību un iespēju papildus nopelnīt.

SM skaidro, ka patlaban valsts uzņēmumu darbiniekiem, kuri vienlaikus ir arī valdes locekļi, atlīdzības tiesiskais regulējums neatbilst pastāvošajiem darba tirgus principiem, jo nesamērīgi ierobežo tiesības uz atbilstošas un konkurētspējīgas atlīdzības samaksu par savu pienākumu izpildi.

SM valsts sekretārs Anrijs Matīss žurnālistiem skaidroja, ka patlaban valsts uzņēmumu darbinieki, kļūstot arī par kompānijas valdes locekļiem, finansiāli zaudē – darbinieks vairs nesaņem atalgojumu par saviem tiešajiem darba pienākumiem, bet gan valdes locekļa algu, kas ir zemāka.

SM valdībā virzītā un atbalstītā kārtība paredz, ka arī turpmāk valdes loceklis saņems atalgojumu par valdes locekļa amata pienākumu pildīšanu, taču kompānijas akcionāri varēs lemt par algu saistībā arī ar tiešo darba pienākumu pildīšanu. Tādējādi, uzņēmuma darbiniekam būs iespēja saņemt atalgojumu gan par valdes locekļa, gan arī, piemēram, par departamenta direktora amata pienākumu pildīšanu.

Šī jaunā kārtība attieksies uz tiem valsts uzņēmumiem, kuru iepriekšējā gada apgrozījums pārsniedz 40 miljonus latu. Elastīgākā atalgojuma noteikšanas kārtība attieksies uz tādiem valsts uzņēmumiem kā "Latvenergo", "Latvijas Valsts meži", "Latvijas Dzelzceļš", "Augstsprieguma tīkls", Stradiņa slimnīcu, Austrumu slimnīcu un "Latvijas Autoceļu uzturētāju".

Premjers Valdis Dombrovskis (V) pēc valdības sēdes žurnālistiem skaidroja, ka SM virzītais priekšlikums atbalstīts, lai valsts uzņēmumos noturētu speciālistus, pēc kuriem pieprasījums līdz ar ekonomiskās izaugsmes atjaunošanos pieaug.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!