Foto: F64
Konstatēts mēģinājums no klasiskā cūku mēra skartā Svariņu pagasta izvest cūkgaļu, aģentūrai BNS pastāstīja Pārtikas un veterinārā dienesta (PVD) ģenerāldirektors Māris Balodis.

Viņš sacīja, ka policija kādas automašīnas bagāžniekā konstatējusi nelielu daudzumu cūkgaļas, kas atsavināta un tiks iznīcināta.

Balodis arī norādīja, ka minētā cūkgaļa bijusi paredzēta pašpatēriņam. "Protams, ka pašpatēriņam. Ko gan citu cilvēks teiks. Nekādu dokumentu par šādu gaļu, protams, nav," klāstīja Balodis un piebilda ka sods cūkgaļas vedējam, visticamāk, netiks piemērots, taču gaļa ir atsavināta.

PVD ģenerāldirektors uzsvēra, ka policijas posteņi, kas pārbauda visas automašīnas, būs mēnesi ‒ līdz tiks atcelta karantīna.

Balodis arī teica, ka pagaidām jauni cūku mēra gadījumi mājas cūkām nav konstatēti.

PVD pagājušās nedēļas beigās paziņoja, ka Latgalē nomedītām mežacūkām atklāts klasiskais cūku mēris, savukārt šonedēļ kļuva zināms, ka vīruss skāris arī mājas cūkas ‒ Latgalē divās piemājas saimniecībās Piedrujas pagastā un vienā saimniecībā Svariņu pagastā mājas cūkām ir atklāts klasiskais cūku mēris.

Ap slimības skartajām saimniecībām ir noteikta aizsardzības zona triju kilometru rādiusā, kā arī noteikta uzraudzības zona desmit kilometru rādiusā. No minētās teritorijas nedrīkst ne ievest, ne arī izvest mājas cūkas, savukārt aizsardzības zonā bez PVD atļaujas nedrīkst pārvietot arī citus mājlopus. Slimības skartajā zonā neatrodas neviens industriālais cūku audzētājs vai cūku audzētājs, kas cūkas eksportē, kā arī neviens gaļas produktu ražotājs.

Klasiskais cūku mēris ir lipīga infekcijas slimība, ar kuru slimo gan meža, gan arī mājas cūkas. Slimības pazīmes ir augsta ķermeņa temperatūra, konjunktivīts, kustību koordinācijas un centrālās nervu sistēmas darbības traucējumi. Uz saslimušā dzīvnieka ādas, īpaši uz ausīm, astes, vēdera un kāju iekšpusē, novērojami asins izplūdumi. Klasiskais cūku mēris nav bīstams cilvēkiem.

Pēc PVD informācijas, mājas cūkas Latvijā pēdējo reizi ar klasisko cūku mēri slimoja 1996.gadā. Līdz 2002.gadam meža cūkas vakcinēja pret klasisko cūku mēri, taču vakcināciju pārtrauca, jo 10 gadu netika konstatēts neviens dzīvnieku saslimšanas gadījums.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!