Foto: LETA
Rīgas pilsētas Vidzemes priekšpilsētas tiesa otrdien apturēja tiesvedību "Rīgas kinostudijas" maksātnespējas lietā, aģentūra BNS uzzināja tiesā.

Šāds lēmums pieņemts pēc lietā iesaistīto pušu lūguma. Tiesā gan nesniedza plašāku informāciju par to, kādēļ šāds lūgums ticis izteikts.

"Rīgas kinostudiju" par maksātnespējīgu prasa pasludināt divi uzņēmumi - "Šmerļa terases" un "VK Estate". Lai gan minētie uzņēmumi iesniedza tiesā atsevišķus pieteikumus, 30.novembrī tie tika apvienoti vienā tiesvedībā.

Saskaņā ar "Lursoft" datiem "Šmerļa terases" nodarbojas ar nekustamā īpašuma izīrēšanu un pārvaldīšanu un pieder uzņēmumam "Realto Medea", kura īpašnieki ir Gatis un Alvis Krasovski, un Andrejam Zilpaušam piederošais "Alfa Stars". Šis uzņēmums iepriekš publiski minēts kā iespējamais " Rīgas kinostudijas" īpašnieks.

Savukārt "VK Estate", pēc "Lursoft" informācijas, sniedz starpniecības pakalpojumus ar nekustamajiem īpašumiem. Uzņēmums pieder "Alfa Stars" (40%), kura vienīgais īpašnieks ir Zilpaušs, "Dyaltos Capital" (40%), kura dalībnieki savukārt ir Alvis Krasovskis, "Reversus", kā arī Nīderlandē reģistrēts "Sensus Capital B.V.". Vēl 20% "VK Estate" daļu pieder Vadimam Konovalovam.

Iepriekš "Rīgas kinostudija" vairākkārt lūgusi tiesu tai pasludināt tiesisko aizsardzību, taču nesekmīgi. Uzņēmums tiesai paskaidroja, ka bez tiesiskās aizsardzības procesa īstenošanas tam draud maksātnespēja un likvidācija.

Tīmeklī atrodamā informācija liecina, ka "Rīgas kinostudija" ir dibināta 1948.gadā un ir vecākā kinostudija Latvijā. Pašreizējās telpās - Šmerļa ielā 3 - "Rīgas kinostudija" darbojas kopš 1961.gada, un tajā uzņemts vairāk nekā 180 mākslas un dokumentālo filmu.

Padomju gados "Rīgas kinostudija" bija galvenā filmu ražošanas bāze, kurā tapa lielākā daļa Latvijas kino darbu, bet pēc Padomju Savienības sabrukšanas filmu ražošana " Rīgas kinostudijā" apsīka.

1990.gadā "Rīgas kinostudija" beidza pastāvēt kā vienots veselums un kinoražošanas centrs. To sadalīja, izveidojot " Rīgas kinostudiju" kā filmu ražošanas tehnisko bāzi un piecas atsevišķas mazas radošās studijas ‒ filmu studiju "AL KO", piedzīvojumu un kriminālo filmu studiju "Dekrim", filmu studiju "Trīs", zīmēto un leļļu animācijas studiju "Dauka" un " Rīgas dokumentālo filmu studiju".

Saskaņā ar datubāzē "Lursoft" publicēto informāciju " Rīgas kinostudijas" akcionāri ir Armands Liberts, kuram pieder 42,23% akciju, un Kultūras ministrija ar 24,31% akciju, bet pārējie 33,45% ir publiskās emisijas akcijas. 2011.gadā kinostudija strādāja ar 309,6 tūkstošu latu apgrozījumu un 81,2 tūkstošu latu zaudējumiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!