Foto: LETA
Ziemāju sējumiem sals un temperatūras svārstības pagaidām nekaitē, aģentūrai BNS pastāstīja aptaujātie lauksaimnieki.

Latvijas Lauksaimniecības kooperatīvu asociācijas (LLKA) valdes priekšsēdētājs Indulis Jansons aģentūrai BNS norādīja, ka pagaidām sējumu ziemošanas periods norit mierīgi. "Patlaban ļoti mierīgi ziemošana notiek. Neskatoties uz lielajiem mīnusiem, ir sniega sega virs laukiem, kā arī zeme pirms sniega uzsnigšanas paspēja piesalt, līdz ar to zemās gaisa temperatūras pašlaik nerada bažas par ziemāju izsušanu," klāstīja Jansons.

Viņš arī sacīja, ka lielās temperatūras svārstības, kas novērotas atsevišķos Latvijas reģionos, sējumiem nekaitē. "Tas ir tāpēc, ka zem sniega segas temperatūra ir praktiski konstanta," paskaidroja LLKA vadītājs.

Tomēr viņš uzsvēra, ka ziemošanas periods beigsies vien tad, kad arī ziema beigsies, līdz ar to pagaidām ir pāragri prognozēt, kā ziemāji būs kopumā pārziemojuši.

Arī Latvijas Lauku konsultāciju un izglītības centra (LLKC) Augkopības nodaļas vadītājs Oskars Balodis aģentūrai BNS pavēstīja, ka pašlaik satraukumam nav pamata. "Viss ir kārtībā, jo sniegs ir uzsnidzis, līdz ar to zem sniega kārtas nav tik auksts," teica Balodis.

Viņš arī apliecināja, ka vietām novērotās temperatūras svārstības padsmit grādu robežās ziemājiem nekaitē. "Temperatūras svārstības patlaban notiek mīnus grādu ietvaros. Ja gaisa temperatūra pārietu no plusiem mīnusos, tas varētu negatīvi ietekmēt sējumus, bet pašlaik nav par ko uztraukties," pastāstīja LLKC Augkopības nodaļas vadītājs.

Aģentūra BNS jau vēstīja, ka gaisa temperatūra Latvijā pakāpeniski sāka pazemināties pagājušās nedēļas sākumā, nedēļas nogalē vietām pārsniedzot -26 grādu atzīmi.

Lai gan šīs nedēļas sākums ir salīdzinoši siltāks un vietām gaisa temperatūra pirmdien ir pat par 14–18 grādiem augstāka, salīdzinot ar iepriekšējo diennakti, pašreizējā "Global Forecast System" (GFS) prognoze liecina, ka šonedēļ Latvijā saglabāsies sals, kas nedēļas otrajā pusē, debesīm skaidrojoties, vēlreiz pastiprināsies. Tomēr jārēķinās, ka prognozes par gaisa temperatūru var krasi mainīties, jo Latvijas tuvumā būs gan aukstas, gan siltākas un mitrākas gaisa masas, un liels sals iespējams tikai zem skaidrām debesīm.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!