Foto: LETA
Ekonomikas ministrija (EM) tuvākajā laikā plāno veikt auditu par elektroenerģijas obligātā iepirkuma tiesību piešķiršanu, pastāstīja ekonomikas ministra Daniela Pavļuta preses sekretāre Daiga Grūbe.

Viņa norādīja, ka sākotnēji auditu bija plānots veikt pēc tam, kad tiks saņemts Valsts kontroles revīzijas ziņojums par atjaunojamo energoresursu elektrostacijās saražotās elektroenerģijas pārdošanas obligātā iepirkuma ietvaros procesa atbilstību normatīvo aktu prasībām, ko Valsts kontrole bija plānojusi pabeigt jau 2012.gada pavasarī. Tomēr, ņemot vērā, ka ziņojums joprojām nav saņemts, ekonomikas ministrs uzskatīja par nepieciešamu neatkarīgu auditu veikt ātrāk, lai konstatētu problēmas tiesību pagarināšanas sistēmā un tās operatīvi tiktu novērstas, nodrošinot, ka sistēma strādā efektīvi un netiek pieņemti nekvalitatīvi un nepamatoti lēmumi.

Grūbe arī pastāstīja, ka jau pagājušā gada jūlijā, kad sabiedrībā un medijos izskanēja bažas par iespējamiem EM darbinieku pārkāpumiem obligātā iepirkuma kvotu pagarināšanas un izsniegšanas procesā, Pavļuts uzdeva veikt neatkarīgu elektroenerģijas obligātā iepirkuma kvotu izsniegšanas procesa ārējo auditu, lai gūtu pārliecību, ka tiesību izsniegšana, pagarināšana un atcelšana notiek tiesiski, atbilstoši normatīvajiem aktiem un tajā paredzētajai kārtībai, kā arī tiek nodrošināta efektīva risku vadības sistēma.

"Elektroenerģijas obligātā iepirkuma kvotu izsniegšanas un pagarināšanas process līdz šim sabiedrībā radījis virkni jautājumu un arī bažas par to, cik godprātīgi un valstiski atbildīgi šī sistēma strādā. Ņemot vērā, ka izmaksas par subsidēto enerģiju sedz ikviens patērētājs un ikviens lēmums par tiesību pagarināšanu var paaugstināt patērētāju izmaksas, ir jābūt pilnīgai pārliecībai, ka sistēma strādā efektīvi, tajā tiek operatīvi un profesionāli vadīti un novērsti potenciālie riski, tostarp, korupcijas un interešu konflikta, kā arī administratīvo lēmumu pieņemšana netiek pakļauta atsevišķu interešu grupu ietekmēm," sacīja Pavļuts.

Ministrijā norādīja, ka audita laikā tiks izvērtēta un pārbaudīta obligātā iepirkuma tiesību piešķiršanas un anulēšana kārtības atbilstība normatīvajos aktos noteiktajām prasībām, pārbaudīta uzraudzības procesa atbilstība normatīvajiem aktiem, tiks veikts uzraudzības procesa pietiekamības un efektivitātes novērtējums, kā arī auditoram ir jāizstrādā priekšlikumi un ieteikumi obligātā iepirkuma tiesību piešķiršanas, anulēšanas un uzraudzības procesa uzlabošanai un pilnveidei.

Sludinājums Iepirkumu uzraudzības biroja (IUB) mājaslapā liecina, ka iepirkumā par audita veikšanu par elektroenerģijas obligātā iepirkuma tiesību piešķiršanas lēmumiem uzvarējis Zvērinātu advokātu birojs "Raidla, Lejiņš & Norcous", kas auditu veiks par 5,495 tūkstošiem latu.

Jau ziņots, ka Pavļuts pērn jūlijā vērsās Valsts policijā ar lūgumu veikt nepieciešamās darbības par, iespējams, fiktīvām EM pārbaudēm. Ministrs lūdzis noskaidrot, vai ir konstatējamas pretlikumīgu darbību pazīmes EM rīcībā vai darbībās, ar kurām tikušas izsniegtas, pagarinātas vai uzraudzītas komersantiem "Importex Group" un "Bio Zelta druva" izsniegtās tiesības elektroenerģijas ražošanai, izmantojot atjaunojamos energoresursus,obligātā elektroenerģijas iepirkuma ietvaros.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!