Foto: PantherMedia/Scanpix
Ekonomikas ministrijas (EM) mājaslapā www.em.gov.lv publicēti pirmā cenu monitoringa rezultāti. Cenu novērojumu EM sāka janvārī un, tā kā tas ir pirmais novērojums, tad šobrīd vēl nav iespējams analizēt un atspoguļot cenu dinamiku, taču patērētājiem ir iespējams salīdzināt dažādu preču un pakalpojumu pieejamību un cenu dažādās tirdzniecības vietās.

Kompānija „Aptauju centrs" izmēģinājuma cenu novērojumu īstenoja 31.janvārī un pierakstīja cenas 93 precēm, 32 pakalpojumiem vairāk nekā 400 tirdzniecības un pakalpojumu sniegšanas vietās Rīgā, Daugavpilī, Liepājā, Valmierā, Jelgavā, Ventspilī un Rēzeknē.

Cenu monitorings janvārī notika pilotprojekta veidā un tā uzdevums bija pārbaudīt definēto preču, pakalpojumu un tirdzniecības vietu pieejamību, nepieciešamības gadījumā veicot izmaiņas metodoloģijā, kā arī veikt kopējo darba procesa novērtējumu. Kā portāls "Delfi" uzzināja EM, ministrija ir apmierināta ar uzņēmumu un to apvienību izrādīto atbalstu patēriņa cenu monitoringa procesā, kā arī ar sadarbību ar „Aptauju Centrs" cenu fiksēšanā tirdzniecības un pakalpojumu sniegšanas vietās.

Iegūtie rezultāti liecina, ka līdz nākamajam cenu novērojumam februārī tiks precizētas vairāku preču un pakalpojumu tehniskās specifikācijas, piemēram, produktu šķira, svars vai daudzums, iepakojuma raksturojums un citi parametri.

Tāpat pēc pirmā apsekojuma ir secināts, ka atsevišķas tirdzniecības un pakalpojumu sniegšanas vietas ir slēgtas rekonstrukcijai vai pārstājušas sniegt pakalpojumus, tāpēc to vietā tiks piemeklētas citas līdzvērtīgas vietas.

Patēriņa cenu monitorings ir viens no Latvijas Nacionālā eiro ieviešanas plānā iekļautajiem pasākumiem, kura galvenais mērķis ir novērot cenu svārstības pirms eiro ieviešanas un tās laikā, lai identificētu nepamatotu un spekulatīvu cenu kāpumu tirdzniecības un pakalpojumu sniegšanas vietās.

Līdz septembrim cenu monitorings tiks veikts reizi mēnesī, bet no šā gada 1.oktobra līdz 31.decembrim cenas tiks novērotas četras reizes mēnesī. Cenu monitorings plānots arī 2014.gadā.

Cenu monitoringa ietvaros tiek novērotas cenas maizes un labības izstrādājumiem, gaļai, zivīm un to izstrādājumiem, augļiem, dārzeņiem, tējai, kafijai, atspirdzinošajiem un alkoholiskajiem dzērieniem, tabakas izstrādājumiem, mājokļa komunālajiem pakalpojumiem un remontam, medicīniskajiem produktiem, transporta pakalpojumiem, sakariem, presei, atsevišķiem izklaides pasākumu izdevumiem, kā arī ēdināšanas, finanšu, tūrisma, personīgās aprūpes un citiem pakalpojumiem.

Informācija par monitoringa rezultātiem būs publiski pieejama Latvijas iedzīvotājiem mājas lapās www.eiro.lv un www.em.gov.lv.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!