Foto: Publicitātes attēli
Pamatojoties uz aizdomām par nelikumīgu savstarpēju vienošanos augstajam cenu piedāvājumam, AS "Sadales tīkls" pārtraukusi iepirkumu procedūru elektrolīniju trašu tīrīšanai.

Pakalpojumam ir uzsākts jauns iepirkuma process, kurā tiek aicināti piedalīties mežu īpašnieki un mežizstrādes firmas, informē "Sadales tīkls"

Lai iespējami mazinātu dabas stihiju ietekmi uz elektroapgādes kvalitāti, AS "Sadales tīkls" katru gadu veic elektropārvades līniju uzturēšanu atbilstoši drošuma un pakalpojuma kvalitātes prasībām, plānveidīgi veicot elektrolīniju trašu tīrīšanu no bīstamiem kokiem un zariem, pakalpojuma veicējus izvēloties iepirkuma procedūrās.

"AS "Sadales tīkls" ir spiesta pārtraukt iepirkuma procedūru "Elektropārvades līniju trašu tīrīšana", kas tika izsludināta 2012.gadā, tā kā ir radušās pamatotas aizdomas par iespējamu nelikumīgu vienošanos starp vairākiem no 16 komersantiem, piedāvājot vienlīdz augstu cenu piedāvājumu. Tādējādi trašu tīrīšanas darbu izmaksas gadā pieaugtu par 55% jeb no 16 līdz 25 latiem par kubikmetru," norāda AS "Sadales tīkls" valdes loceklis Raimonds Skrebs. "Tuvākajā laikā tiks izsludināts jauns konkurss, tādēļ aicinām mežizstrādes firmas un mežu īpašniekus piedalīties elektropārvades līniju trašu tīrīšanas darbos."

"Mums ir būtiski iegūt ekonomiski pamatotu un racionālu trašu tīrīšanas darbu piedāvājumu, kas atbilst reālām industrijas izmaksām. Tādēļ, lai izvairītos no cenu diktāta, ko, iespējams, veido vienošanās starp pakalpojuma piedāvātājiem, AS "Sadales tīkls" veido savas brigādes, ko aprīkojam un apgādājam ar tehniku, lai vismaz daļu darba paveiktu paši un iegūtu pilnīgu priekšstatu par katras darbības specifiku un izmaksām. Šogad plānojam līdz 35% no trašu tīrīšanas darbiem veikt saviem spēkiem," piebilst Skrebs.

Šobrīd spēkā esošās izmaksas par ārpus elektropārvades līnijām augošo un trašu apdraudošo koku zāģēšanu mežainos masīvos ir Ls 16 / m³ (kubikmetrā), kur vienā kubikmetrā ir aptuveni 4 koki, tātad Ls 4 par koku. "Būtiski ir tas, ka elektropārvades līnijas stiepjas cauri gan mežu masīviem, gan lauku teritorijām un apdzīvotām vietām, tādējādi – atbilstoši trases izvietojumam – atšķiras situācijas, kurās jānozāģē 1-3 bīstamie koki apdzīvotās vietās-pilsētās, ciemos, no situācijām, kad mežu masīvos bīstamo koku īpatsvars ir ievērojami lielāks. Šajos mežu masīvos bīstamo koku nozāģēšanai izmaksas tiek rēķinātas pēc kubikmetra mērvienības," uzsver Skrebs.

Kopējais AS "Sadales tīkls" attīrāmo elektrolīniju trašu apjoms, kas iet caur mežainiem apvidiem, ir 11 584,1 ha jeb aptuveni 13 528km. Šo darbu apjomu ir plānots veikt 4 gadu periodā, katru gadu iztīrot trases 3 300 km garumā.

Elektroapgādes uzlabošana ir viena no AS "Sadales tīkls" prioritātēm, arvien palielinot investīciju apjomu. Divos gados kopš 2010./2012.gada stihijas, kas bez elektrības atstāja desmitiem tūkstošu Latvijas mājsaimniecību, AS "Sadales tīkls" ir nomainījusi uz kabeļiem aptuveni 160 km vidējā sprieguma gaisvadu elektrolīniju. Šogad vien tiks izbūvētas kabeļu līnijas 161 km garumā, ieguldot Ls 6 000 000. Divos gados kopumā izzāģēts 301 000 bīstamo koku un veikta intensīva elektrolīniju trašu tīrīšana 5700 ha apjomā.

2013.gadā uzņēmums plāno veikt elektrolīniju trašu tīrīšanu no bīstamiem kokiem un zariem 3700 km garumā, no kuriem 600 km - ar helikopteru.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!