Foto: LETA
Pērn Ekonomikas ministrija sāka gatavoties ES prasību ieviešanai, lai nodrošinātu Latvijas dabasgāzes tirgus liberalizāciju un alternatīvas dabasgāzes piegāžu iespējas, un pašlaik tiek gatavots informatīvais ziņojums valdībai par Latvijas dabasgāzes tirgus liberalizācijas alternatīvām, informēja Ekonomikas ministrija.

2014.gada aprīlī Latvijai beidzas jaunā dabasgāzes tirgus dalībnieka statuss, un līdz tam laikam Latvijai ir jāievieš vairākas 3. Enerģētikas paketes direktīvas prasības dabasgāzes tirgus liberalizācijai, piemēram, normatīvajos aktos jānosaka iespējas nodrošināt trešo pušu piekļuve dabasgāzes apgādes sistēmai, ja šāds pieprasījums tiktu izteikts.

EM norāda, ka valdības uzdevumā rūpīgi un detalizēti analizējusi tirgus liberalizācijas iespējamo modeļu juridiskos un ekonomiskos aspektus. "Tuvāko nedēļu laikā šie jautājumi tiks skatīti valdībā, lai pieņemtu Latvijas patērētāju interesēm atbilstošāko lēmumu un nodrošinātu direktīvas prasību ieviešanu, nākotnē novēršot Latvijas atkarību no viena dabasgāzes piegādātāja. Valdībai būs arī jālemj par mandātu turpmākām sarunām ar AS "Latvijas Gāze" akcionāriem par tirgus liberalizācijas pabeigšanu," uzsver ekonomikas ministrs Daniels Pavļuts.

Pašlaik Latvijas situācija saskaņā ar 3.Enerģētikas paketes direktīvas prasībām atbilst jauna tirgus statusam, bet iespēja piemērot šo atkāpi beigsies 2014.gada aprīlī, kad būs apritējuši desmit gadi kopš pirmās dabasgāzes piegādes saskaņā ar ilgtermiņa līgumu. Pēc tam uz Latviju tiks attiecināti tikai izņēmumi, kas atbilst izolēta tirgus statusam. Lai arī līdz tam laikam Latvija vēl nebūs savienota ar citas dalībvalsts, izņemot Lietuvas, Igaunijas vai Somijas dabasgāzes sistēmu, Latvijai tomēr būs jāievieš atsevišķas 3. Enerģētikas paketes direktīvas prasības. Būtiskākā no šādām prasībām ir trešo pušu piekļuve dabasgāzes apgādes sistēmai.

Arī Ekonomikas ministrijas izstrādātā "Latvijas Enerģētikas ilgtermiņa stratēģija 2030 – konkurētspējīga enerģētika sabiedrībai" paredz enerģijas tirgu liberalizāciju. Stratēģijā kā vēlamais politikas rezultatīvais rādītājs 2030.gadam noteikts - par 50% samazināt enerģijas un energoresursu importu no esošajiem trešo valstu piegādātājiem, salīdzinot ar 2011. gadu, kas tiks panākts ar jaunu enerģijas un resursu piegādes ceļu un avotu ienākšanu tirgū un līdz ar to arī jaunas un ilgtspējīgas enerģētikas infrastruktūras attīstību.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!