Foto: DELFI

Latvijas energokompānija "Latvenergo" apgrozījums pērn pieaudzis par 10%, sasniedzot 751 miljonus latu, bet uzņēmuma peļņa bijusi 44,7 miljoni latu, kas ir par 2% vairāk nekā 2011.gadā, kad nopelnīti 43,8 miljoni latu, liecina uzņēmuma paziņojums biržas "NASDAQ OMX Riga" mājas lapā.

Pozitīvu ietekmi uz finanšu rezultātiem galvenokārt radīja lielāks izstrādātās elektroenerģijas apjoms Daugavas hidroelektrostacijās (DHES), informēja uzņēmuma pārstāvji.

“Latvenergo” koncerns ir lielākais elektroenerģijas tirgotājs Baltijā ar tirgus daļu 33%. 2012.gadā mazumtirdzniecībā pārdotās elektroenerģijas apjoms ir 8287 gigavatstundas (GWh), no tā aptuveni 20% ir pārdots ārpus Latvijas. Savukārt 2012.gadā pārdotās siltumenerģijas apjoms ir pieaudzis līdz 2669 GWh.

Pērn uzņēmums veicis investīcijas 186 miljonu latu apmērā, būtiski palielinot pārvades un sadales tīklu aktīvos veikto investīciju apjomu, kura īpatsvars 2012.gadā ir sasniedzis 44% (2011.gadā - 29%). Investīcijas ir veiktas ar mērķi uzlabot tīklu pakalpojuma kvalitāti un to tehniskos rādītājus, tādus kā atslēgumu biežumu un ilgumu, sprieguma kvalitāti un citus.

Diversificējot savus aizņemšanās avotus, 2012.gada decembrī AS „Latvenergo” kā pirmā valsts kapitālsabiedrība Latvijā emitēja obligācijas 20 miljonu eiro (14 miljoni latu) apmērā, emisiju īstenojot obligāciju piedāvājuma programmas 50 miljonu latu apmērā ietvaros.

Turpinot uzsākto obligāciju emisiju, 2013.gada janvārī pirmās obligāciju sērijas ietvaros notika papildu emisija 30 miljonu eiro (21 miljons latu) apmērā. Līdzīgi kā iepriekšējā emisijā, pieprasījums no investoru puses ievērojami pārsniedzis piedāvājumu

“Latvenergo” koncernā ietilpst mātessabiedrība AS „Latvenergo” (elektronenerģijas ražošana un tirdzniecība, siltumenerģijas ražošana) un meitassabiedrības – AS „Latvijas elektriskie tīkli” (pārvades sistēmas aktīvu pārvaldīšana), AS „Sadales tīkls” (elektroenerģijas sadale), „Elektrum Eesti” OÜ (elektroenerģijas tirdzniecība Igaunijā), „Elektrum Lietuva” UAB (elektroenerģijas tirdzniecība Lietuvā) un SIA „Liepājas enerģija” (siltumenerģijas ražošana un tirdzniecība, elektronenerģijas ražošana), kā arī „Elektrum Eesti” OÜ piederošā meitassabiedrība SIA „Elektrum Latvija”.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!