Foto: LETA

Šā gada janvārī, salīdzinot ar 2012.gada decembri, rūpniecības produkcijas apjoms pēc sezonāli izlīdzinātiem datiem samazinājies par 3,5%, savukārt salīdzinot ar pērnā gada janvāri apjomi auguši par 1,9%, liecina Centrālās statistikas pārvaldes dati.

Mēneša laikā apstrādes rūpniecībā samazinājums bija par 3,6%, elektroenerģijas un gāzes apgādes nozarē – par 0,9%, bet pieaugums bija ieguves rūpniecībā un karjeru izstrādē - par 4,4%.

2013. gada janvārī rūpniecības produkcijas izlaide faktiskajās cenās bija 437,4 miljonu latu. Salīdzinoši pērn janvārī šis pats apjoms bija 420,2 miljons latu.

Vislielākais produkcijas samazinājums, salīdzinot ar decembri, bija iekārtu un ierīču remontā un uzstādīšanā (kuģu un laivu remonts un apkope, iekārtu un ierīču remonts un apkope, ražošanas iekārtu un ierīču uzstādīšana) – par 18,3%, farmaceitisko pamatvielu un farmaceitisko preparātu ražošanā – par 17,1% un ķīmisko vielu un ķīmisko produktu ražošanā – par 7,8%. Savukārt, pārtikas produktu ražošana pieauga par 2,8%, gatavo metālizstrādājumu ražošana, izņemot mašīnas un iekārtas – par 9,6% un metālu ražošana – par 6,1%.

2013.gada janvārī, salīdzinot ar iepriekšējā gada janvāri, rūpniecības produkcijas izlaide pēc kalendāri izlīdzinātiem datiem salīdzināmās cenās pieauga par 1,9%. Ražošanas apjoms pieauga elektroenerģijas un gāzes apgādes nozarēs par 6,7%, bet samazinājās ieguves rūpniecībā un karjeru izstrādē – par 1,2%. Apstrādes rūpniecībā saražotās produkcijas apjoms bija iepriekšējā gada līmenī.

Lielākais pieaugums no apstrādes rūpniecības nozarēm, ar vislielāko īpatsvaru produkcijas izlaidē, bija pārtikas produktu ražošanā – par 10,2%. Kāpums bija arī mēbeļu un elektrisko iekārtu ražošanā - attiecīgi par 12,8% un 22,2%.

Ražošanas apjoms, savukārt, samazinājās koksnes un koka izstrādājumu ražošanā – par 6%, iekārtu un ierīču remontā un uzstādīšanā – par 39,2%, automobiļu, piekabju un puspiekabju ražošanā – par 9.8% un farmācijā un ķīmiskajā rūpniecībā - attiecīgi par 9,3% un 6,7%. Tas, galvenokārt, skaidrojams ar pagājušā gada janvāra augsto bāzi, sevišķi kokapstrādē un remontu nozarē.

Jau ziņots, ka 2012.gadā, salīdzinot ar 2011.gadu, apstrādes rūpniecības apgrozījums faktiskajās cenās pieauga par 11,9%, tai skaitā vietējā tirgū - par 5,7% un eksportā – par 18,2%.

Lielākais apgrozījuma pieaugums no visām apstrādes rūpniecības nozarēm bija iekārtu un ierīču remonta un uzstādīšanas nozarē (kuģu un laivu remonts un apkope, visāda veida iekārtu un ierīču remonts un apkope, ražošanas iekārtu un ierīču uzstādīšana), kur izaugsme bijusi par 59,9%. Pieaugums bijis gan vietējā tirgū, gan eksportā.

Tāpat elektrisko iekārtu ražošanas nozarē apgrozījums audzis par 36,7%. Vietējā tirgū bijis samazinājums par 4,8%, bet eksportā pieaugums bijis par 56,7%, bet metālu ražošanas nozarē apgrozījums audzis par 32,9%. Arī šajā nozarē vietējā tirgū bijis samazinājums, bet eksportā - pieaugums.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!