Foto: LETA
Pārresoru koordinācijas centra (PKC) vadītā darba grupa, kas izvērtē valsts kapitālsabiedrību pārvaldību, uzskata, ka nākotnē jāapsver iespēja izbeigt valsts līdzdalību AS "Rīgas siltums", informēja PKC.

Darba grupas sēdē, kurā izvērtēta valsts līdzdalība šajā kapitālsabiedrībā, Ekonomikas ministrija uzsvērusi, ka kapitālsabiedrības darbība ir turpināma esošajā statusā, jo tā sniedz vienu no sabiedrībai nozīmīgākajiem pamatpakalpojumiem. Ministrija rosināja valstij piederošās kapitāldaļas nodot Valsts kapitāldaļu pārvaldības birojam, bet vidējā termiņā varētu vērtēt kapitāla daļu pārdošanu, iespējams, ar biržas starpniecību.

Arī darba grupa balsojot nolēmusi, ka patlaban kapitāldaļas ir saglabājamas valsts īpašumā pašreizējā apjomā, taču nākamajā kapitālsabiedrību darbības regulārajā izvērtēšanā, kas paredzēta pēc trīs gadiem, ir jāvērtē iespēja samazināt vai izbeigt valsts līdzdalību kapitālsabiedrībā.

Darba grupa arī izskatījusi jautājumu par valsts līdzdalību AS "Citadele banka" un AS "Reverta", un arī uzskata, ka šo kapitālsabiedrību valsts daļas ir atsavināmas, izvērtējot un izvēloties valstij ekonomiski izdevīgāko atsavināšanas risinājumu. Ekonomikas ministrijas un Privatizācijas aģentūras pārstāvji darba grupu informējuši, ka pie ASS "Citadele banka" pārdošanas jautājuma paredzēts atgriezties šā gada maijā, kad Privatizācijas aģentūra iesniegs izvērtējumu par iespēju pārdot kapitālsabiedrību.

Pretējās domās gan bijuši Latvijas Brīvo arodbiedrību savienības pārstāvis Egils Baldzēns un Latvijas Pašvaldību savienības vecākais padomnieks Māris Pūķis. Pēc viņu domām, ir nepieciešama vismaz viena banka ar dominējošo valsts kapitālu. Atsevišķās situācijās tas mazinātu riskus, ka banku sektora dalībnieki varētu darboties pret nacionālajām interesēm, negatīvi ietekmējot uzņēmējdarbību.

PKC vadītā valsts kapitālsabiedrību pārvaldības reformas darba grupa ar Ministru prezidenta rīkojumu tika izveidota pagājušā gada 19.jūnijā. Tās uzdevums ir nodrošināt valsts kapitālsabiedrību pārvaldības reformas kopējo virzību un izvērtēt nepieciešamību saglabāt valsts līdzdalību kapitālsabiedrībās. Valsts līdzdalības kapitālsabiedrībās izvērtēšanas nepieciešamību nosaka valdībā apstiprinātā Publisku personu komercdarbības koncepcija.

Novērtējot kapitālsabiedrības, darba grupa noskaidro, vai kapitālsabiedrība īsteno projektus publisko tiesību jomā vai saņem valsts finansējumu, vai izdod administratīvos aktus, kā arī to, vai kapitālsabiedrība administrē valsts nodevas. Tāpat ir nepieciešams noskaidrot, kāds ir bijis kapitālsabiedrības vidējais darbinieku skaits pagājušajā gadā un vai kapitālsabiedrība piedalās kādos ārvalstu tirgos, un kāda ir valsts ietekme uz lēmumu pieņemšanu tajā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!