Foto: PantherMedia/Scanpix
Līdz ar gaidāmo lata valūtas nomaiņu vairākas valsts institūcijas un bankas uzsvērušas, ka “lauvas tiesu” no eiro ieviešanas izdevumiem sastādīs informāciju tehnoloģiju (IT) sistēmu pielāgošana. Portāls „Delfi” noskaidroja, kā pašas IT firmas gatavojas vērienīgajam darbam.

Uzņēmēji un nozares asociācija prognozē, ka šā gada otrajā pusē varētu strauji palielināties pieprasījums pēc IT kompāniju pakalpojumiem, taču tas automātiski negarantēs lielāku peļņu, jo, kamēr nāksies strādāt, pielāgojot dažādas grāmatvedības un administratīvās IT sistēmas, lai tās ļautu uzņēmumiem operēt ar eiro valūtu, malā nākšoties atlikt jau IT firmu uzsāktos projektus.

Eiro ieviešana esot 2013.gadā “Lattelecom Technology” prioritāte un tai tiek novirzīti visi talantīgākie darbinieki, stāsta kompānijas valdes locekle Anita Mertena.

„Jau šobrīd Latvijā ir uzņēmumi, kas laicīgi gatavojas eiro ieviešanai, ir arī uzsākuši IT sistēmu sakārtošanu un pieprasījums pēc „Lattelecom Technology” pakalpojumiem ir jau radies. Tomēr mēs paredzam, ka radīsies vēl jauns pieprasījums brīdī, kad aktivizēsies arī uzņēmumi, kas šobrīd nogaida un gatavošanos pāriešanai uz eiro ir atlikuši uz pēdējo brīdi,” norāda Mertena.

„Domājot par 2013.gada otro pusi, kad palielināsies uzņēmumu aktivitāte, kas šobrīd vēl nav uzsākuši sagatavošanās darbus pārejai uz eiro, paredzam, ka varētu rasties īpaši liels pieprasījums pēc mūsu pakalpojumiem. Tad varētu rasties zināms sastrēgums darbu apjomā. Paredzam, ka uzņēmuma apgrozījums varētu palielināties arī piedaloties valsts izsludinātos iepirkumos,” prognozē Mertena.

Savukārt vienas no Latvijas lielākajām IT kompānijām SIA „DPA” direktors Juris Vilders prognozēja, ka uzņēmuma darba apjoms, tuvojoties eiro ieviešanai, pieaugs.

Vilders arī stāstīja, ka sistēmas nāksies pielāgot arī pašiem savā uzņēmumā: „Protams, kā jebkuru Latvijas uzņēmumu, arī mūsu IT kompāniju eiro ieviešana īpaši skars grāmatvedības un finanšu jautājumos – būs arī mums pašiem nepieciešams pārskatīt uzņēmuma grāmatvedības procesus, atjaunināt grāmatvedības sistēmas, kā arī iespējams mainīt rēķinu un līgumu formas”.

Tāpat Vilders prognozēja, ka mazākiem uzņēmumiem, iespējams, eiro ieviešana būs ļoti vienkārša – nāksies vienkārši atjaunināt grāmatvedības sistēmu. Lielākiem uzņēmumiem un iestādēm šis eiro ieviešanas process varētu ieilgt vairāku gadu garumā (ievērojot to, ka sarežģītu sistēmu pielāgojumi prasīs uzturēšanu arī pēc sākotnējā eiro ieviešanas brīža) un izmaksās ievērojamas naudas summas.

Arī Latvijas Informācijas un komunikācijas tehnoloģijas asociācija (LIKTA) prezidente Signe Bāliņa paredz, ka eiro ieviešana nozīmēs strauju pieprasījuma pieaugumu pēc IT sistēmu izstrādātāju sniegtajiem pakalpojumiem.

„Uzņēmumi noteikti būtu ieinteresēti pieņemt vairāk zinošus darbiniekus tieši uz šo eiro pārejas posmu, bet IT nozares specifika neļauj tik īsā laikā sagatavot darbiniekus, kas pilnvērtīgi spētu konsultēt klientus. Šīs prasmes prasa ilgstošu apmācības periodu. Līdz ar to, uzņēmumi visticamāk operēs ar esošajiem darbinieku resursiem,” norāda Bāliņa.

„Eiro ieviešanas tiešā ietekme uz IT infrastruktūrām, loģiski, nozīmē pieprasījumu pēc nozares uzņēmumu pakalpojumiem. Bet tas ne visos gadījumos nozīmē arī peļņas pieaugumu. Ja uzņēmumam nav pasūtījumu un jaunu darbu, tad eiro pārejas nodrošināšana varētu nest papildu peļņu. No otras puses, ja pasūtījumu ir daudz, tad jauniem klientiem var nākties uz laiku atteikt, tad par peļņas pieaugumu runāt nevar. Tāpat eiro ieviešanas procesa kvalitatīva nodrošināšana var prasīt papildus ieguldījumu tehniskajos risinājumos, kas rada papildu izmaksas IT izstrādātājiem un pakalpojumu sniedzējiem,” stāstīja Bāliņa.

LIKTA prezidente atklāja, ka lielie uzņēmumi pie IT sistēmu pielāgošanas jaunajai eiro valūtai jau ir sākuši strādāt, bet problēma varētu būt tieši mazie un mikro uzņēmumi, īpaši Latvijas reģionos. Viņu uzrunāšana esot visu - gan par eiro ieviešanu atbildīgo valsts institūciju, gan pašvaldību, gan nozares pārstāvju – kopīgs uzdevums.

Runājot par nozares attīstību kopumā, Bāliņa prognozēja, ka eiro ieviešana uzņēmējiem ievērojami atvieglos darbības paplašināšanu ārpus Latvijas teritorijas, radot labvēlīgākus nosacījumus eksportspējai.

„Ārvalstu tirgus ir nozīmīgs mūsu nozares attīstībai, jo Latvijas tirgus ir mazs. Tādēļ uzņēmumiem, radot risinājumus, jādomā, lai tie būtu vienlīdz veiksmīgi piedāvājami gan pašmāju, gan ārvalstu tirgos, un ne tikai ES ietvaros, bet visā pasaulē. Nozarē eksports ir audzis visu laiku, pat laikā, kad valstī valdīja krīze. Pēc Latvijas Bankas un Centrālās statistikas pārvaldes datiem, 2011. gadā Latvijas informācijas un komunikācijas tehnoloģiju eksports pieaudzis par 16% salīdzinājumā ar 2010. gadu, savukārt datorpakalpojumu jomā tas sasniedz pat 28%.

Bāliņa arī papildina, ka mazumtirdzniecības klientiem būšot stipri ierobežots laiks cenu nomainīšanai no latiem uz eiro, un šis laiks sakritīs ar brīvdienām. Līdz ar to, jau šobrīd varot prognozēt lielu gan IT kompāniju, gan klientu darba apjomu ārpus normālā darba laika.

Latvija eiro gatavojas ieviest 2014.gada 1.janvārī.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!