Foto: DELFI

AS „Latvenergo” trešdien emitējusi 20 miljonus eiro (14,1 miljonu latu) vērtas obligācijas. Uzņēmuma obligāciju emisija tika uzsākta 2012.gada nogalē tās kopējais apjoms nominālvērtībā tika noteikts līdz 50 miljoniem latu, liecina Biržas "NASDAQ OMX Riga" mājas lapā publiskotā informācija.

Papildu obligācijas 20 miljonu eiro apmērā emitētas trešdien ar dzēšanas termiņu 2017.gada 15.decembris, fiksēto procentu likmi (kuponu) – 2,8% gadā (ienesīgumu – 2,6167%) un obligāciju emisijas cenu – 1015 eiro (713,7 lati).

Pēc papildu emitēto obligāciju iekļaušanas regulētajā tirgū, obligācijas tiks apvienotas un veidos vienu sēriju ar 2012.gada 19.decembrī emitētajām obligācijām 20 miljonu eiro apmērā un 2013.gada 30.janvārī emitētajām obligācijām 30 miljonu eiro apmērā, veidojot obligāciju sēriju 70 miljonu eiro (49,2 miljonu latu) apmērā.

Visu obligāciju emisiju obligāciju izvietošanas procesā lielākā interese ir bijusi Latvijā, savukārt no investoru vides visvairāk ir pārstāvētas bankas. Arī šoreiz investoru iedalījumā pēc piešķirto obligāciju apjoma 53% ir bankas, 30% - aktīvu pārvaldītāji, 15% - pensiju fondi, 2% - citi. Valstu mērogā Latvija ir pārstāvēta ar 67%, Igaunija ar 17% un Lietuva ar 16%.

„Sākot darbu pie vērtspapīru emitēšanas projekta, gan Latvenergo, gan sadarbības partneri bija pārliecināti par tā sekmīgu norisi, taču šobrīd varu teikt, ka rezultāts ir pārsniedzis gaidīto. Banku sniegtā informācija liecina, ka darījumi ar obligācijām otrreizējā tirgū ir veikti, sākot ar dažiem un beidzot ar vairākiem simtiem tūkstošu latu, kas norāda uz interesi no dažādu investoru puses un sniedz pārliecību, ka arī sabiedrība kopumā atzīst un novērtē Latvenergo panākumus,” komentē „Latvenergo” valdes locekle un finanšu direktore Zane Kotāne.

Kā ziņots, "Latvenergo" pērnā gada augusta beigās paziņoja, ka 2012.gada nogalē plāno veikt publisku obligāciju emisiju, lai iegūtu papildu līdzfinansējumu koncerna ilgtermiņa kapitālieguldījumu programmas finansēšanai. Obligācijas tiks iekļautas "Nasdaq OMX" Baltijas biržas parāda vērtspapīru sarakstā. Kopējā vērtspapīru emisijas nominālvērtība plānota līdz 50 miljoniem latu vai ekvivalentu apmēru eiro valūtā.
"Latvenergo" veiktās aptaujas rezultātā vērtspapīru emisijas organizēšana uzticēta "SEB" grupai.

Finanšu un kapitāla tirgus komisijas padome 2012.gada novembra beigās nolēma atļaut energokompānijai veikt publisku obligāciju emisiju, savukārt "Latvenergo" publicēja obligāciju piedāvājuma programmas pamatprospektu.

Energokompānija uzsvēra, ka obligāciju emisija nenozīmē privatizāciju un "Latvenergo" ir un paliks valstij pilnībā piederošs uzņēmums. Obligācija ir vērtspapīrs, kas dod tiesības tā īpašniekam saņemt noteiktus procentu maksājumus un obligācijas pilno vērtību noteiktā datumā. Atšķirībā no akciju īpašniekiem obligāciju turētāji būtībā ir aizdevēji, nevis uzņēmuma līdzīpašnieki, skaidroja kompānija. Kā norādīja "Latvenergo", obligācijas nav paredzēts konvertēt par akcijām.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!