Foto: DELFI Aculiecinieks

Pērnā gada otrajā pusē apaļo kokmateriālu vidējās iepirkuma cenas salīdzinājumā ar 2012.gada pirmajiem sešiem mēnešiem, svārstījušās vidēji no 1 līdz 2 latiem par kubikmetru. Skujkoku zāģbaļķu sortimentu cenas salīdzinājumā ar pirmo pusgadu būtiski nav mainījušās - izņēmums ir priedes resnās lietkoksnes un egles vidējie sortimenti, kas kļuvuši dārgāki, liecina Centrālās statistikas pārvaldes (CSP) informācija.

Iepirkto skujkoku apaļkoku apjomi gada otrajā pusē vidēji samazinājušies par 9%. Rudens mēnešos situāciju zāģbaļķu tirgū ietekmēja arī laika apstākļi. Pēc Meža nozares informācijas centra sniegtajām ziņām oktobrī un novembrī saglabājās saspringta situācija ar skujkoku zāģbaļķu nodrošinājumu lielajās zāģētavās. Oficiālās iepirkumu cenas palika bez izmaiņām, tomēr pēc tirgus dalībnieku sniegtās informācijas vairāki uzņēmumi piedāvāja 1 līdz 2 latu par kubikmetru piemaksas par apjomiem.

Piegādes bija apgrūtinātas smagā autotransporta kustības ierobežojumu dēļ uz nelieliem ceļiem, tāpēc lieli koksnes apjomi netika izvesti no cirsmām,  tādējādi apgrūtinot mežizstrādātāju tālāku darbošanos.

Savukārt nelielās zāģētavas, īpaši tās, kas strādā ar lapu koku taras zāģbaļķiem, informēja par pietiekami labu apaļkoku nodrošinājumu.

Kurzemē atsevišķi uzņēmumi pat bija ierobežojuši piegādes lielo apaļkoksnes uzkrājumu dēļ. Pietiekams koksnes nodrošinājums bija arī Latgalē.

Savukārt Vidzemē taras ražotāji sajutuši problēmas saistībā ar koksnes sagādēm un atsevišķi uzņēmumi iepirkuma cenas paaugstināja par 1 latu kubikmetrā.

Latvijā papīrmalkas zemo iepirkumu cenu dēļ tiek aizvien mazāk izstrādātas skujkoku cirsmas, kas noved pie nepietiekama skujkoku zāģbaļķu nodrošinājuma.

Lai aktivizētu privāto mežu īpašnieku darbu ar skujkoku cirsmām, jūlija beigās un augusta vidū vairākas lielas zāģētavas paziņoja par iepirkumu cenu paaugstinājumu 1 līdz 3 latu par kubikmetru robežās.

Bērza zāģbaļķu tirgū otrajā pusgadā bijis vērojams neliels cenu kāpums - vidēji par 1,5 latiem kubikmetrā.

Cena bērza finierklučiem, salīdzinot ar iepriekšējo periodu, palikusi iepriekšējā līmenī.

Apses zāģbaļķu vidējās iepirkuma cenas pieaugušas par 0,6 latiem kubikmetrā, bet melnalkšņa zāģbaļķu resno sortimentu segmentā samazinājums par 8%, kas skaidrojams ar grūti prognozējamo situāciju vietējos un Eiropas tirgos, kas uzņēmumiem liek strādāt svārstīga tirgus apstākļos. Viens no svarīgākajiem faktoriem, kas ietekmē cenu, ir ražotāju konkurence attiecīgajā reģionā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!