Foto: LETA
Jaunākās Latvijas Lauku konsultāciju un izglītības centra (LLKC) speciālistu ražas prognozes liecina, ka, pateicoties labajiem laika apstākļiem maijā un jūnijā, gaidāma vidēji laba vasarāju raža, izņēmums ir vasaras rapsis, kam nozīmīgus kaitējumus nodara kaitēkļi, portālu "Delfi" informēja LLKC.

LLKC Augkopības nodaļas vadītājs, agronoms Oskars Balodis norāda, ka par spīti garajai ziemai, kas aizkavēja sēju, vasarāju ražu prognozējam vidēji labu. "Tā varētu būt tāda pati, kā citus gadus," paredz Balodis.

Sarežģīta situācija veidojas vasaras rapša laukos, ko daudzviet posta kaitēkļi - krustziežu spīduļi. Kaitēkļu dēļ vasaras rapša raža tiek plānota vidēji 1,5 tonnu apjomā no hektāra ierasto vidēji divu tonnu vietā. Netiekot galā ar kaitēkļiem, viens otrs zemnieks atzīst, ka nākamo sezonu vasaras rapsi vairs neaudzēs, vēsta LLKC.

Pārējie vasaras graudaugu kultūraugi attīstās labi. Pateicoties pietiekamajam mitrumam maijā, labi sacerojuši mieži un kvieši. Vārpu un graudu skaits ir atbilstošs labas ražas veidošanai. LLKC prognozes liecina, ka vasaras kviešu vidējā raža varētu būt 3,1 tonna no hektāra, bet vasaras miežu - 2,7 tonnas no hektāra. Tas ir atbilstoši iepriekšējo gadu vidējiem rādītājiem. Nedaudz mazāka vidējā raža tiek prognozēta Latgales reģionā, kur daudzviet bija izteikts mitruma deficīts, šeit prognozētā raža vasaras kviešiem ir 2,6 tonnas no hektāra un miežiem 2,2 tonnas no hektara.

Auzu sējumi visos reģionos izskatās līdzīgi labi attīstīti - skarās ir pietiekami daudz graudu, tādēļ LLKC prognozētā raža šim kultūraugam ir vidēji 2,2 tonnas no hektāra.

Griķu ražu patlaban vēl rgrūti prognozēt, jo šim kultūraugam sēja notika vēlu, norāda LLKC.

Ražas prognozēšanā iegūtie rezultāti reģionos, t/ha

Reģions/kultūra

Kurzeme

Zemgale

Vidzeme

Pierīga

Latgale

Vidēji Latvijā

Vasaras kvieši

2.9

3.6

3.0

3.5

2.6

3.1

Mieži

2.5

3.1

2.5

3.2

2.2

2.7

Auzas

2.2

2.3

2.2

2.2

2.0

2.2

Griķi

0.6

0.7

0.7

0.7

0.6

0.7

Vasaras rapsis

1.2

1.4

1.3

1.8

1.2

1.5

Pārējie graudaugi

-           

-           

-           

-           

 -

2.2


Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!