Foto: DELFI
Par laika periodu no 2006. līdz 2011.gadam konkurences kropļošanā un cenu sadārdzināšanā iepirkumos vainotās 26 energobūvdarbu kompānijas arī pēdējos divos gados uzvarējušas daudzos valsts un uzņēmumu rīkotajos iepirkumos, liecina Iepirkumu Uzraudzības birojā (IUB) pieejamā informācija.

Portāls "Delfi" apkopo lielākos un IUB mājaslapā publicētos iepirkumus, kuros šīs 26 kompānijas uzvarējušas pērn un šogad.

SIA "Rio" šogad uzvarējis divos iepirkumos – Krāslavas domes organizētajā ūdenssaimniecības attīstības projektā Krāslavas novada Kalniešu ciemā un kā viens no dalībniekiem VAS "Latvijas valsts radio un televīzijas centrs" (LVRTC) 5,7 miljonus latu vērtajā iepirkumā par optikas tīkla infrastruktūras projektēšanu un būvniecības darbiem. Savukārt pērn uzņēmums uzvarējis Kalkūnes pagasta un Rēzeknes novada rīkotajos ūdens saimniecības attīstības projektos.

"Daugavpils energoceltnieks" pērn nav uzvarējis nevienā iepirkuma, par kuru būtu jāpaziņo IUB, bet "Vidzemes Energoceltnieks" uzvarējis gandrīz 300 000 latu vērtā ūdensapgādes un kanalizācijas tīklu un ietaišu būvniecības iepirkumā Līgatnes novada "Skaļupēs", vairāk nekā 65 000 latu vērtā iepirkumā par vairāku ielu apgaismojuma izbūvi Smiltenē, iepriekš pieminētajā vērienīgajā LVRTC optisko kabeļu tīklu iepirkumā, kā arī Balvu Valsts ģimnāzijas rekonstrukcija.1.kārtā konkursā un konkursā par būvdarbiem ERAF projektā "Alojas novada Brīvzemnieku pagasta Puikules ciema ūdenssaimniecības attīstība".

Uzņēmums šogad arī ieguvis pasūtījumus iepirkumos par ūdenssaimniecības attīstību Naukšēnu pagastā, Cēsu Centrālās bibliotēkas ēkas renovācija un saimniecības ēkas rekonstrukcija. Tam uzticēti optiskā tīkla infrastruktūras projektēšanas un būvniecības darbi Vidzemes plānošanas reģionā, ielu apgaismojuma tīklu Valmierā uzturēšana, kā arī uzvarēts NBS ZS 22.KB teritoeijas nožogojuma, kontroles - caurlaides ēkas rekonstrukcijas un ēkas drupu demontāža "Kaugurmuiža" iepirkumā.

"SZMA" pērn ieguva tiesības par 25 000 latu renovēt bērnudārzu Bauskā, par 82 000 latu rekonstruēt ūdensvadu Ambeļu ciemā, par 1,72 miljoniem latu būvēt bērnudārzu Ķemeros, par 6000 latu uzstādīt frekvenču pārveidošanas ģeneratoru Ambeļu ciemā, par 29 000 latu rekonstruēt ūdensvadu Demenes pagastā. Savukārt "Drleks", "Austrumu energoceltnieks" un "Elpoli" pēdējos gados nav uzvarējis nevienā iepirkumā.

"Alūksnes Energoceltnieks" šogad un pērn uzvarējis Viļakas pilsētas ielu apgaismojuma rekonstrukcijas iepirkumos, 40 000 latu vērtajā iepirkumā par NBS objekta "Lāčusils" noliktavu ēku un teritorijas nožogojuma būvniecību Alūksnes novadā. SIA "ELBRA" pērn un šogad uzvarēja vairākos konkursos par ielu apgaismojuma atjaunošanu dažādos Madonas novada nostūros, kopēja septiņu līgumu summa ir aptuveni 50 000 latu.

SIA "Energoceltnieks" pērn un šogad nav uzvarējis nevienā IUB publicējamā konkursā, bet "Latgales elektromontāža" 2011.gadā uzvarējis iepirkumā par Rēzeknes pirmsskolas izglītības iestādes "Māriņa" 03.grupas telpu vienkāršoto renovāciju. SIA "Farads" 2012.gadā uzvarējis iepirkumā par Cēsu Profesionālās vidusskolas elektroapgāde projektu.

SIA "EMPOWER" šogad bijis viens no uzvarētājiem AS "Latvijas elektriskie tīkli" 1,6 miljonu latu vērtajā iepirkumā par līniju atjaunošanas un uzturēšanas remonta darbiem 2013.gadā. Viņš arī uzvarējis 16 000 latu vērtajā iepirkumā par papildu darbiem projektā "Apgaismojuma rekonstrukcija Liepājā", bet pērnā gada nogalē par 22 000 latu uzstādījis Ziemassvētku rotājumus Daugavpilī.

SIA "Aiviekstes Energobūvnieks" 2011.gadā par 30 000 latu atjaunojis ielu apgaismojumu Ļaudonas pagastā.

"Firma Spriegums" pērn ieguva tiesības par 12 000 latu izbūvēt infrastruktūru Cēsu Vidzemes mūzikas un kultūras centrā, par 41 600 latiem apkalpot ielu apgaismojumu Cēsīs, par 43 000 latu izbūvēt elektroapgādes tīklus Olaines novadā pēc Valsts aizsardzības un militāro iepirkumu centra pasūtījuma, bet šogad kopā ar "Ceļu pārvaldi" uzvarēja konkursā par Gaujas ielas rekonstrukciju Cēsīs par kopējo summu 852 000 latu.

SIA "DEMP", SIA "Rīgas Energo būve" un "Krāslavas energoceltnieks" pērn un šogad nav uzvarējusi IUB publicējamajos iepirkumos. SIA "SZMA V" pērn ieguva tiesības par 423 000 latu attīstīt ūdenssaimniecību Saldus pagasta Druvas ciemā, bet šogad uzvarēja konkursā par 79 800 latiem pabeigt Krimuldas vidusskolas peldbaseina siltināšanu. Šogad "SZMA V" uzvarēja "Ventspils siltuma" rīkotajā konkursā par elektroenerģijas pieslēguma ierīkošanu, un šī līguma summa ir 349 700 lati. Vēl par 119 999 latiem uzņēmums ieguva tiesības remontēt SIA "Rīgas pilsētbūvnieka" apsaimniekotās mājas.

"Latvijas energoceltnieks" šogad uzvarējis pusmiljonu latu vērtā iepirkumā par energoefektivitātes paaugstināšanu Ogres vispārējās pirmsskolas izglītības iestādē "Cīrulītis", bijis starp uzvarētājiem 260 000 latu vērtajā iepirkumā par Rīgas TEC-1 un TEC-2 komercuzskaites sistēmas modernizāciju un uzvarējis 3,3 miljonu latu LVRTC iepirkumā par optiskā tīkla infrastruktūras projektēšanas un būvniecības darbiem Zemgales plānošanas reģionā un Tukuma novadā.

Uzņēmums bijis starp uzvarētājiem arī "Latvenergo" nepilnu miljonu latu vērtajā iepirkumā par Rīgas HES hidroagregāta un Pļaviņu HES hidroagregāta atjaunošanas remontu. Uzņēmums arī ir starp dalībniekiem 5,78 miljonus latu vērtajā LVRTC optisko tīklu iepirkumā. Šogad arī uzvarēts 2,3 miljonus vērtajā iepirkumā par Alūksnes pilsētas Tautas nama rekonstrukcijas būvdarbiem.

Tāpat uzņēmums piedalās 1,6 miljonu latu vērtajā AS "Latvijas elektriskie tīkli" Līniju atjaunošanas un uzturēšanas remonta darbu iepirkumā un uzvarējis LVRTC gandrīz trīs miljonus latu vērtajā iepirkumā par Optiskā tīkla infrastruktūras projektēšanas un būvniecības darbi Vidzemes plānošanas reģionā (1.kārta). Pērnā gada nogalē uzņēmums bijis starp uzvarētājiem gandrīz divus miljonus vērtajā Robežsardzes iepirkumā par dzelzceļa videonovērošanas sistēmas ierīkošanu.

2012.gada rudenī "Latvijas energoceltnieks" uzvarējis SIA "GEB" 700 000 latu un nedaudz dārgākā SIA "Euro Building Corporation" iepirkumā par akvakultūras ražošanas kompleksa būvniecību un zivju audzēšanas iekārtu uzstādīšanu. Pērn uzņēmums arī uzvarējis 5,2 miljonus vērtā iepirkumā par tehniskā projekta izstrādi ārējo elektroietaišu rekonstrukcijai Nacionālo Bruņoto spēku objektā Dzintara ielā Rīgā, 4,5 miljonu latu vērtā iepirkumā par apakšstacijas "Grobiņa" 330 kV sadalnes paplašināšanu un 330 kV sadalnes izbūvi apakšstacijā "Ventspils" un 2,9 miljonus latu vērtā iepirkumā par Rīgas HES dambju augšas bjefa nogāžu betona stiprinājumu atjaunošanu.

Uzņēmums arī uzvarējis 3,6 miljonus latu vērtajā "Latvenergo" iepirkumā par Pļaviņu HES 330 kV bloku transformatoru TN1 un TN2 nomaiņu un 330kV pārslēguma punkta pārcelšanu un 8,8 miljonus latu vērtajā Daugavpils Universitātes iepirkumā par tehniskā projektu izstrādi, būvniecību un autoruzraudzību objektiem Parādes ielā 1, Daugavpilī.

SIA "OMS" pērn uzvarēja divos konkursos par ielu apgaismojuma rekonstrukciju Liepāja – viena līguma summa bija 22 000 latu, bet otrā līguma summa sasniedza 722 700 latus. Tāpat pērn šī firma par 16 00 latu un par 22 000 latu ieguva tiesības rekonstruēt ielu apgaismojumu Aizputes novadā, par 20 000 latu rekonstruēt laukumu Pāvilostā, par 40 000 latu atjaunot ielu apgaismojumu Madonā, par 5000 latu un par 9000 latu izbūvēt ielu apgaismojumu Kuldīgā, par 24 000 latu rekonstruēt ielu apgaismojumu Cieceres pagasta Oškalnu ciemā, par 27 000 latu izbūvēt luksoforus Liepājā. Šogad "OMS" uzvarēja Pāvilostas pašvaldības konkursā un par 7 600 latiem rekonstruēs ielu apgaismojumu, kā arī par 5 900 latiem rekonstruēs apgaismojumu kādā objektā Liepājā.

SIA "Besecke" pērn ieguva tiesības par 200 000 latu rekonstruēt AS "Valmieras stikla šķiedra" šķiedras pārstrādes un tekstilapstrādes ražotnes apgaismojuma un elektrosistēmu.

SIA "Telms" pērn uzvarēja konkursā un Kandavas novadā par 222 000 uzlaboja siltumnoturību sociālajā mājā, par 696 000 latu paaugstināja energoefektivitāti Malnavas koledžā un koledžas dienesta viesnīcā, par 3000 latu labiekārtoja skvēru Tukumā. Savukārt šogad "Telms" par 190 000 ieguva tiesības apsaimniekot ielu apgaismojuma tīklus Tukumā, par 189 000 latu- paaugstināt energoefektivitāti Elejas vidusskolas ēkā, par 27 000 latu – izbūvēt ielu apgaismojumu Babītes novadā. Par 4 000 latu piegādāts un uzstādīts skatuves apgaismojums Engures novadā.

SIA "Instel" pērn un šogad nav uzvarējis IUB publicējamajos iepirkumos, bet SIA "MCD" pērn ieguva tiesības par 10 000 latu apsaimniekot ielu apgaismojumu Alūksnē, par 3400 latu attīstīt ūdenssaimniecību Beļavas pagasta Ozolkalnu ciemā, bet šogad – par 11 000 latu apsaimniekot Alūksnes ielu apgaismojumu.

Jau ziņots, ka Konkurences padome (KP) nolēmusi sodīt 26 energobūvdarbu kompānijas kopumā ar 2,011 miljonus latu lielu soda naudu par konkurences kropļošanu un cenu sadārdzināšanu iepirkumos.Kartelis piedalījās arī valsts uzņēmuma "Latvenergo" iepirkumos, un ekonomikas ministrs Daniels Pavļuts jau uzdevis izvērtēt par iepirkumiem atbildīgo "Latvenergo" un "Sadales" tīkls amatpersonu atbildību.

Konkurences padomes vadītāja Skaidrīte Ābrama ceturtdien žurnālistiem norādīja, ka šis ir bargākais sods, kuru savas pastāvēšanas laikā piemērojusi Konkurences padome.

Pārkāpumi notikuši 322 iepirkumos, kas saistīti ar energoinfrastruktūras un energoietaišu izbūvi un montāžu, piemēram, elektrolīniju ierīkošanu. Šo uzņēmumu aizliegto vienošanos dēļ konkurences izkropļojumi notikuši 316 "Latvenergo" un "Sadales tīkla" organizētos iepirkumos, trīs "Latvijas Dzelzceļa" iepirkumos, divos "LatRosTrans" iepirkumos un vienā ceļu būvētāja "Binders" organizētā iepirkumā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!