Foto: Publicitātes attēli
Cementa ražotājs "Cemex" pērn sasniedzis 60 miljonu latu lielu neto apgrozījumu, kas ir par 12% lielāks nekā gadu iepriekš. Uzņēmuma bruto peļņa 2012. gadā bija 13,8 miljoni latu, kas ir par 26% vairāk nekā 2011 gadā, kad tā sasniedza 10,9 miljonus latu, portālu "Delfi" informēja uzņēmumā.

Uzņēmuma izaugsmi ļāva sasniegt pilnas jaudas ražošana un izvēršanās eksporta tirgos, saražojot un pārdodot vairāk nekā vienu miljonu tonnu cementa. Eksporta daļa kopējā cementa pārdošanas apjomā pārsniedza 70 %, un "Cemex" nostiprināja savas pozīcijas savos eksporta tirgos.

Ražošanas apjomi pieauga arī inerto materiālu — smilšu, grants un šķembu — ražošanā "Cemex" betona biznesa vajadzībām, kā arī ceļu būvniecības projektiem. Betona tirdzniecības apjomu ļāva kāpināt sadarbības ar klientiem nostiprināšana, kā arī betona piegāde nozīmīgiem infrastruktūras projektiem. Starp lielākajiem projektiem ir NATO aviobāzes lidostas infrastruktūras projekts Lielvārdē un Rīgas HES.

"2012. gadā mēs turpinājām savus centienus efektivizēt ražošanu, attīstīt jaunus produktus un radīt jaunas iespējas mūsu klientiem. Papildus tam esam kāpinājuši eksporta apjomus mūsu nozīmīgākajos eksporta tirgos — Somijā, Krievijā un Igaunijā. CEMEX vēl vairāk palielināja alternatīvā kurināmā avotu enerģijas izmantošanu ražošanas procesā, tiem sasniedzot 62 % no kopējā izmantotā enerģijas apjoma. Esmu gandarīts gan par veiksmīgu biznesa attīstību, gan par to, ka esam spējuši vēl vairāk samazināt ražošanas ietekmi uz vidi," norāda uzņēmuma valdes priekšsēdētājs Enrike Garsija.

Uzņēmuma neto finanšu zaudējumi 9,9 miljonu latu apmērā 2012. gadā radušies Brocēnu cementa rūpnīcas būvniecībai piesaistītā kapitāla izmaksu rezultātā. 2010.gada beigās tika pabeigta Eiropā modernākās cementa rūpnīcas celtniecība, būvniecībā investējot 310 miljonus eiro.

Iegādājoties starptautisko celtniecības materiālu piegādātāju uzņēmumu "RMC Group o.l.c." 2005. gada martā, "Cemex" kļuva par Brocēnu cementa ražotnes īpašnieku. 2007. gada jūlijā uzņēmums Brocēnos oficiāli uzsāka Eiropā modernākās cementa rūpnīcas celtniecību. Iepriekš Brocēnu cementa rūpnīcas jauda bija 600 tūkstoši tonnu gadā, savukārt jaunā rūpnīca spēj saražot 1,6 miljonus tonnu cementa gadā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!