Foto: LETA
Lai nostiprinātu savas pozīcijas eksporta tirgos, papīrfabrika "Līgatne" plāno investēt aptuveni vienu miljonu latu krāsaino papīru ražošanas attīstībā, kas ļaus paplašināt arī piedāvāto produktu sortimentu ārvalstīs, aģentūru LETA informēja uzņēmuma vadītājs Normunds Dzērve.

Paredzams, ka plānotās investīcijas tiks izmantotas, lai uzstādītu jaunu makulatūras attīrīšanas un atkrāsošanas līniju, kā arī paplašinātu izejmateriālu bāzi.

Prognozējot eksporta apjomu kāpumu, papīrfabrikas "Līgatne" pārstāvji pagaidām ir piesardzīgi, norādot, ka tas ir cieši saistīts ar ārējas vides izmaiņām. "Mūsu konkurētspējas priekšrocība viennozīmīgi ir iespēja ražot gan mākslas, gan tehnisko papīru. Ārvalstu klienti augstu vērtē arī to, ka visa papīrfabrikas saražotā produkcija ir dabai draudzīga. Tomēr mūsu nozarē bizness ir ļoti atkarīgs no ražošanas cenu izmaiņām, īpaši makulatūras un elektroenerģijas cenām," skaidro Dzērve.

Kopumā 85% no saražotā apjoma papīrfabrika "Līgatne" eksportē uz ārvalstīm. Pērn kopējais saražotais papīra apjoms sasniedza 9154 tonnas, tai skaitā eksporta tirgiem 7735 tonnas. Uzņēmums 2012.gadā strādāja ar 3,2 miljonu latu apgrozījumu un 7550 latu peļņu, savukārt 2011.gadā "Līgatne" strādāja ar 3,6 miljonu latu apgrozījumu, taču cieta 205 239 latu zaudējumus.

Šobrīd papīrfabrika savu produkciju eksportē uz vairāk nekā 20 valstīm visā pasaulē, tai skaitā uz Beļģiju, Vāciju, Nīderlandi, Somiju, Slovākiju, Dāniju, Franciju, Čīli un citur. Lai audzētu eksporta apjomus, papīrfabrikas "Līgatne" vadība plāno paplašināt ārvalstu tirgos piedāvāto produktu klāstu ar albumiem, biroja papīriem, dizaina papīriem, apdrukātiem iepakojuma papīriem un citiem produktiem.

Papīrfabrika "Līgatne" ir viens no vecākajiem un tradīcijām bagātākais papīra ražošanas uzņēmums ne tikai Baltijas valstīs, bet arī Eiropā. Uzņēmuma kapitāla daļu vairākums pieder Latvijas poligrāfijas un papīra nozarē pazīstamiem uzņēmumiem AS "Valsts papīru spiestuve" un AS "Rīgas zīmogu fabrika".

Jau ziņots, ka riska kapitāla investīciju uzņēmums "BaltCap" ir pārdevis tās pārvaldītajiem investīciju fondiem "Baltic Investment Fund III C.V." un "Baltic Investment Fund III L.P." piederošās kapitāla daļas SIA "Papīrfabrika "Līgatne"". Darījuma rezultātā par 58,02% kapitāla daļu īpašniekiem ir kļuvuši AS "Valsts papīru spiestuve" un AS "Rīgas zīmogu fabrika", kuras ir nolēmušas darījuma noteikumus nepubliskot, šodien biznesa portālu "Nozare.lv" informēja "BaltCap" investīciju direktors Sandijs Āboliņš-Ābols.

"Piesaistītais stratēģiskais investors ļaus nodrošināt uzņēmumam jaunas attīstības iespējas nākotnē un sekmīgi turpināt jau iepriekš paveikto. Pēdējo piecu gadu laikā uzņēmums ir paplašinājis produkcijas sortimentu, iekarojis jaunus eksporta tirgus un veicis būtiskas investīcijas produkcijas kvalitātes uzlabošanā un ražošanas procesu modernizācijā," norāda Āboliņš-Ābols.

"Papīrfabrikas "Līgatne"" īpašnieki līdz šim bija Džērsijā reģistrētais "Baltic Investment Fund III L.P." (49,23%), Nīderlandē reģistrētais "Baltic Investmment Fund III C.V." (8,79%), Guntis Pīrāgs (20,99%) un Valts Klucis (20,99%).

"BaltCap" ir vadošā riska kapitāla investīciju kompānija Baltijas valstīs, kura darbojas Latvijā, Lietuvā un Igaunijā kopš 1995.gada. Kompānijas kopējo pārvaldīto fondu apjoms ir sasniedzis 190 miljonus eiro (133 miljonus latu), un kopš darbības pirmsākumiem ir veiktas vairāk nekā 60 investīcijas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!