Foto: Publicitātes foto
Jelgavā trešdien atklāta patlaban lielākā biomasas koģenerācijas stacija Latvijā, kuras būvniecībā starptautiskais skandināvu koncerns "Fortum" investējis ap 70 miljoniem eiro (50 miljoniem latu).

Jaunā koģenerācijas stacija nodrošinās ar centralizētu siltumapgādi Jelgavas pilsētas iedzīvotājus un uzņēmumus, bet elektroenerģija tiks pārdota brīvā tirgū. Jaunā koģenerācijas stacija nodrošinās apmēram 85% no pilsētas centralizētās siltumapgādes slodzes. Iespaidīgā koģenerācijas stacija par kurināmo izmantos šķeldu. Koģenerācijas stacijas elektriskā jauda ir 23 MW, bet siltumenerģijas jauda - 45 MW. Plānots, ka gadā tā saražos 110 GWh elektroenerģijas un 230 GWh siltumenerģijas. Stacijas celtniecība tika sākta 2011.gada augustā.

"Fortum" darbojas Ziemeļvalstīs, Krievijā, Polijā un Baltijas jūras reģionā. 2012. gadā "Fortum" pārdošanas apjomi sasniedza 6,2 miljardus eiro (4,4 miljardi latu) un salīdzināmā pamatražošanas peļņa bija 1,7 miljardi eiro (1,2 miljardi latu). Uzņēmumā strādā aptuveni 10 400 darbinieku tā akcijas tiek kotētas "NASDAQ OMX Helsinki".

"Ieguvumus no praktiskas un ilgtermiņa sadarbības enerģētikas jomā vispirms jau izjutīs iedzīvotāji, kuri ikdienā izmantos šos pakalpojumus. Tāpēc sadarbībai ir jābūt savstarpēji izdevīgai un balstītai uz labām partnerattiecībām starp visām iesaistītām pusēm. Mūsu kopīgs uzdevums ir maksimāli izmantot tās iespējas, ko sniedz mums pieejamie atjaunojamie resursi, kā arī mūsu partneru zināšanas un tehnoloģijas to racionālā izmantošanā," atklāšanas ceremonijā teica Valsts prezidents Andris Bērziņš.

"Siltumenerģijas un elektroenerģijas ražošana koģenerācijas procesā ir viens no "Fortum" stratēģijas stūrakmeņiem. Tas ir resursu un izmaksu ziņā efektīvs risinājums, turklāt atjaunojamo energoresursu izmantošana līdz minimumam samazina CO2 izmešu daudzumu," papildināja "Fortum" finanšu prezidents Markus Rauramo.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!