Foto: AFI

Premjerministram Valdim Dombrovskim (V) neesot informācijas par ekonomisko grupējumu, kas cenšas ietekmēt Valsts kancelejas (VK) juristu atzinumus saistībā ar starptautiskās šķīrējtiesas procesiem, kuros iesaistīta Latvijas valsts.

Dombrovskis šodien medijiem pavēstīja, ka pašreiz viņa rīcībā šādas informācijas neesot, kā arī nav informācija par konkrētu ekonomisko grupējumu - Valsts kancelejas direktores palīgs starptautiskajos jautājumos jurists Ivars Mēkons šādu detalizētu informāciju viņam nav sniedzis. Tāpat premjers neredz šīs ietekmēšanas saistību ar ilggadējā aviokompānijas "airBaltic" akcionāra Bertolta Flika prasību pret Latviju starptautiskajā šķīrējtiesā.

Komentējot nopludināto informāciju par Flika prasību, kas valstij var izmaksāt 15-16 miljonus latu, premjers uzsvēra, ka Valsts kancelejas juristi ir tikai analizējuši iespējamos riskus un šis atzinums nav valdības viedoklis, - tādu gatavos Satiksmes ministrija, bet Valsts kanceleja ir tikai izvērtējusi iespējamos riskus.

Taču problēma, viņaprāt, ir faktā, ka šī informācija ir noplūdusi, jo tas neuzlabo valsts pozīcijas tiesvedībā un stiprina pretējās puses pozīciju, kas tagad var izvērtēt veikto risku analīzi un argumentus un līdz ar to gatavot savu nostāju, pamatojoties uz zināmajiem Valsts kancelejas argumentiem, un koncentrēties uz tām vietām, kas ir identificētas kā iespējamie riski. "Par nelaimi, Latvijas medijos nevaram lasīt Flika iekšējo saraksti un argumentus," noteica valdības vadītājs.

Jau ziņots, ka Valsts kanceleja paziņojusi, ka tās atzinumus saistībā ar starptautiskās šķīrējtiesas procesiem cenšas ietekmēt kāds ekonomisks grupējums, kurā darbojas arī sabiedrībā un biznesa vidē zināmas personas. Valsts kancelejas direktores palīgs jurists Ivars Mēkons šodien žurnālistiem atzina, ka šīs ekonomiskā grupējuma aktivitātes ir saistītas gan ar kādu lietu, kur ir atklāts reiderisms, gan arī Flika prasību starptautiskajā šķīrējtiesā par viņa kā investora tiesību aizskaršanu.

VK secinājusi, ka valstij var būt jārēķinās ar 15-16 miljonu latu kompensāciju ilggadējam aviokompānijas "airBaltic" vadītājam Flikam, ja viņš uzvarēs starptautiskajā šķīrējtiesā, liecina VK sagatavots ierobežotas pieejamības dokuments, kurā analizēta iespējamā notikumu attīstība, ja Starptautiskā šķīrējtiesa Flika prasību atzīs par pamatotu.

Fliks jūnijā iesniedzis premjeram investīciju pretenziju, pamatojot to ar Latvijas un Vācijas investīciju aizsardzības līgumu. Pēc prasības iesniegšanas premjeram Flikam jānogaida pusgads, lai varētu vērsties starptautiskajā šķīrējtiesā. Ministru prezidents Valdis Dombrovskis (V) uzdevis šo jautājumu risināt Satiksmes ministrijai (SM), kura lūgusi viedokli arī Valsts kancelejai.

Kanceleja uzsver, ka tās sagatavoto viedokli nevar saukt par valdības viedokli, taču dokuments tapis, lai brīdinātu par iespējamām sekām. Valsts kancelejas jurists Ivars Mēkons dokumentā norāda, ka, ņemot vērā līdzšinējo praksi investīciju aizsardzības jomā, ir pamatotas bažas, ka Flika prasība Starptautiskajā šķīrējtiesā varētu tikt atzīta par pamatotu. Saskaņā ar LTV rīcībā esošo informāciju šajā gadījumā, kā norādījis Valsts kancelejas eksperts, valstij būtu jārēķinās ar 15 līdz 16 miljonu latu kompensāciju Flikam.

VK uzsver, ka tās viedoklis nav valsts viedoklis un valsts viedokli paudīs SM. Valsts kanceleja vērsusi uzmanību uz standartiem, kādi 50 gadus ir atzīti starptautiskajās šķīrējtiesās. Valsts kanceleja izvērtējusi situāciju un sniegusi viedokli par to, kā šī lieta izskatās no šķīrējtiesas puses. Mēkons pauda nožēlu par atzinuma nonākšanu publiskajā vidē, jo tā ir tiesvedības taktika un stratēģija, ko parasti ne viena, ne otra neizpauž, tāpēc Valsts kanceleja atzinumu klasificējusi atbilstoši likumam.

SM uzsver, ka ar Fliku norit tiesvedība un nekāda nauda pirms tās Flikam netiks maksāta. Jautājums par jebkādu maksāšanu būtu valdības kompetencē un tikai pēc tam, kad visas iesaistītās iestādes būs sniegušas savus viedokļus.

Valsts kancelejas sagatavotajā dokumentā esot norādīts: valstij nodalot Flikam piederošās "airBaltic" akcijas no konvertējamām obligācijām, starptautiskā šķīrējtiesa var uzskatīt, ka valsts pārkāpusi objektīvu paļāvību.

No Flika pretenzijas izriet, ka viņš vēlas no valsts saņemt 62 miljonus latu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!