Foto: DELFI
Igaunijas valsts energokompānija "Eesti Energia" sākusi sarunas ar Lietuvas valsts naftas tranzīta uzņēmumu "Klaipedos nafta" par dabasgāzes iegādi no topošā Klaipēdas sašķidrinātās gāzes termināļa (SGT) un gatavojas šo gāzi glabāt Inčukalnā, ceturtdien vēstīja Lietuvas laikraksts "Lietuvos žinios".

"Eesti Energia", kuras pamatnodarbošanās ir elektrības ražošana, bet kas šogad ieguva dabasgāzes tirdzniecības licenci, iecerējusi no Klaipēdas SGT iepirkto gāzi glabāt "Latvijas Gāzes" Inčukalna dabasgāzes krātuvē Latvijā un pārdot patērētājiem Igaunijā, kad tirgū būs labvēlīgas cenas, raksta "Lietuvos žinios".

"Klaipedos nafta" sabiedrisko sakaru vadītāja Inga Miliniene laikrakstam apliecinājusi, ka šādas sarunas ar "Eesti Energia" notiek, taču atteicās atklāt, cik daudz dabasgāzes gadā vēlas iegādāties "Eesti Energia".

"Eesti Energia" dabasgāzes nodaļas vadītājs Aivars Tihane avīzei sacījis, ka regazificēto gāzi no Klaipēdas SGT "Eesti Energia" iecerējusi glabāt Latvijā.

"Mēs gribam glabāt zināmu daudzumu gāzes no Klaipēdas Inčukalnā un to brīvi pārdot, ja un kad būs nepieciešams, jo tad mēs būsim neatkarīgi no "Gazprom" diktētās cenas," teicis Tihane.

Lietuva līdz 2014.gada beigām plāno   Klaipēdas  ostā uzbūvēt savu   SGT , tādējādi mazinot enerģētisko atkarību no pašlaik vienīgā dabasgāzes piegādātāja valstī Krievijas valsts koncerna  "Gazprom".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!