Foto: PantherMedia/Scanpix
Nākamā gada pavasarī Ventas un Daugavas upju baseinu apgabalos pēc gada pārtraukuma atkal tiks ielaisti 1 386 200 stikla zušu mazuļu, otrdien valdības sēdē lēma Ministru kabinets.

Stikla zutis ir zuša mazuļa agrīna stadija, bez pigmentācijas, tas galvenokārt uzturas okeāna piekrastē, savukārt stikla zušu ielaišana upju baseinos tiek īstenota, lai saglabātu zušu populāciju Latvijā.

2012.gadā dažādu birokrātisku iemeslu dēļ tika par vēlu rīkots iepirkums, lai stikla zušus vispār iegādātos un varētu ielaist upju baseinos, tāpēc pērn šī procedūra vispār tika izlaista, portālam „Delfi” stāstīja Pārtikas drošības, dzīvnieku veselības un vides zinātniskā institūta „Bior” pārstāvji.

Pērn gan šī vēlā iepirkuma dēļ no amata atkāpās „Bior” toreizējais vadītājs Raffeals Joffe, kurš tika vainots, ka iepirkums izgāzies tieši dēļ „Bior” sagatavotā pārlieku sadārdzinātā iepirkuma, kas bija piecas reizes dārgāks par to, kādu realizē kaimiņi Igaunijā un Lietuvā.

Tomēr tagad stikla zušu ielaišanu upēs plānota sarīkot jau pēc labas pārvaldības principiem. Kopumā 2014.gadā upju baseinos tiks ielaists 1 386 200 stikla zušu, otrdien lēma valdība. Pēc „Bior” aplēsēm, tas nodrošinās labākus apstākļus, lai upēs dzīvotu zuši, kā arī tikšot nodrošināti kopumā labāki zivsaimnieciskie rezultāti, teikts Zemkopības ministrijas (ZM) skaidrojumā Ministru kabinetam.

Uz jautājumu, vai tas, ka pērn zuši netika ielaisti upju baseinos, radīs kādas negatīvas sekas uz populāciju, „Bior” pārstāvji portālam „Delfi” uzreiz atbildi nevarēja sniegt, teikdami, ka tas vēl jāvērtē vairāku gadu griezumā.

Nākamais solis pēc otrdienas valdības lēmuma ir jauna iepirkuma izsludināšanu par to, kas šo stikla zušu ielaišanu upēs varēs nodrošināt. Iepirkuma konkurss tikšot izsludināts tuvākajā laikā. „Bior” pārstāvji apliecināja, ka pieteiksies iepirkuma konkursam, minēdami, ka vēl varētu pieteikties arī dažas zivsaimniecības.

Jau ziņots, ka arī Eiropas Parlaments (EP) ir pamatīgi satraucies par zušu populāciju Eiropā. Pēdējo 30 gadu laikā Eiropas zušu krājumi esot samazinājušies pat par 95%, tāpēc EP mudina Eiropas Komisiju (EK) izveidot jaunus noteikumus zušu populācijas aizsargāšanai.

Deputāti mudina EK iesniegt jauno noteikumu projektu līdz 2014. gada martam, paredzot arī sankcijas dalībvalstīm, kas nespēj savlaicīgi nodrošināt krājumu novērtēšanai vajadzīgos datus.

"Zutis ir nopietni apdraudēts, un dalībvalstis dara pārāk maz, lai to glābtu. Tāpēc EP aicina EK iesniegt jaunu tiesību aktu ar mērķi atjaunot Eiropas zušu krājumus. Jaunajam tiesību aktam ir jānovērš pašreizējo noteikumu nepilnības, kas pieļauj pārmērīgu nozveju un neilgtspējīgu zušu tirdzniecību", norādījusi EP deputāte Izabella Lovina no Zviedrijas.

Jau ziņots, ka Latvijai, iespējams, var nākties atmaksāt Eiropai nepamatoto sadārdzinājumu zušu mazuļu iepirkuma konkursā vairāku simtu tūkstošu latu apmērā. "BIOR" vadība vairās atzīt savu vainu notikušajā un paši veiks pārbaudi.

"Bior" izveidots 2010.gada 1.janvārī, reorganizējot un apvienojot bijušo Pārtikas un veterinārā dienesta Nacionālo diagnostikas centru un Latvijas Zivju resursu aģentūru.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!