Foto: LETA
Rīgas apgabaltiesa šodien apturēja tiesvedību AS "Rietumu banka" prasībā pret maksātnespējīgo "Ominasis Latvia" par parādu piedziņu.

Kā informēja apgabaltiesas preses sekretārs Aigars Bērziņš, tiesvedība tika apturēta pēc abu pušu lūguma.

Augustā apgabaltiesa atcēla par labu Rietumu banka" piemērotos prasības nodrošinājuma līdzekļus, ar kuriem bija apķīlāti "Ominasis Latvia" piederošie nekustamie īpašumi un kustamā manta, iepriekš informēja uzņēmuma administrators Ainars Kreics. Pieņemtais lēmums nav pārsūdzams.

Jau ziņots, ka pēc tiesas sēdes, kas notika 8.maijā, "Rietumu bankas" pārstāve gan negribēja ziņu  sniegt nekādus komentārus, kā arī nekomentēja piedzenamo parāda summu. Tiesas sēdē prasītājas pārstāve norādīja, ka jau vairākas reizes banka bija iesniegusi kreditoru prasījumu uzņēmuma administratoram, taču tas patlaban jau piekto reizi ir atstāts bez virzības trūkumu novēršanas, ko banka katru reizi izdara.

Kā ziņots, Saeimas Parlamentārās izmeklēšanas komisija uzstāj uz Privatizācijas aģentūras aktīvāku rīcību, izvērtējot Ķemeru sanatorijas privatizācijas noteikumu izpildi, tostarp izskatot iespēju lauzt privatizācijas līgumu nosacījumu neizpildes dēļ. Parlamentārās komisijas vadītājs Dāvis Stalts norādīja, ka komisijas rīcībā ir pārāk daudz faktu, kas liecina, ka Ķemeru sanatorijas privatizācijas noteikumi nav izpildīti, līdz ar to jāizvērtē iespēja lauzt līgumu.

Savukārt, ja izveidojusies situācija, ka maksātnespējas process ir iemesls tam, ka "nevaram kā valsts aizsargāt savas intereses un lauzt to līgumu", jādomā, kā nākotnē novērst līdzīgas situācijas.

Komisija lūdza Privatizācijas aģentūru divu nedēļu laikā sagatavot analīzi saistībā ar šo privatizācijas līgumu un to, kura saistības ir neizpildītas.

Kā ziņots, iepriekš Privatizācijas aģentūra komisijas deputātus informēja, ka Ķemeru sanatorijas privatizācijas procesā nav izpildīti visi nosacījumi. Nav izpildīts nosacījums par darbaspēka izmantošanu, proti, bija paredzēts, ka desmit gadu laikā jāsaglabā astoņas darba vietas un jāizveido vēl 120 jaunas darba vietas. Ķemeru sanatorijai desmit gadus pēc nodošanas ekspluatācijā jāsaglabā darbības profils, proti, kūrorta ārstnieciski-profilaktiskā darbība, rehabilitācija, medicīniskie un atpūtas pakalpojumi. Tomēr patlaban nav noteikts termiņš sanatorijas nodošanai ekspluatācijā.

Savukārt Kreics nolēmis nesteigties ar Ķemeru sanatorijas otrās izsoles datuma izsludināšanu, bet turpināt sarunas ar potenciālajiem pircējiem.

Uzņēmuma nodrošinātie kreditori - SIA "Arhiidea" un Privatizācijas aģentūra - neiegādāsies Ķemeru sanatoriju. Privatizācijas aģentūra, kas pieteikusi prasījumu 16 979 latu apmērā, maksātnespējas procesa administratoru informējusi, ka neizmantos iespēju paturēt "Ominasis Latvia" nekustamo īpašumu, kustamo mantu un kultūras priekšmetus kā lietu kopību par izsoles sākumcenu - 3,9 miljoniem latu.

Kā ziņots, "Ominasis" kreditoru sapulce 17.jūlijā vienbalsīgi nolēma piekrist pārdot Ķemeru sanatorijas kompleksu bez izsoles Jūrmalas domei vai pašvaldības dibinātam uzņēmumam par 4,6 miljoniem latu.

Jūrmalas dome vēlējās sanatorijas iegādei finansējumu aizņemties no Valsts kases, taču Pašvaldību aizņēmumu un galvojumu kontroles un pārraudzības padome prasīja pašvaldībai izpildīt vairumu priekšnosacījumu, kas netika izdarīts. Pēc tam administrators izsludināja īpašumu pirmo izsoli.

1.martā Jūrmalas pilsētas tiesa pasludināja "Ominasis" par maksātnespējīgu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!