Foto: DELFI

Šā gada pirmajā pusē Latvijas mājsaimniecības par elektroenerģiju maksāja sesto zemāko cenu Eiropas Savienībā, liecina šonedēļ publiskotie "Eurostat" dati.

"Eurostat" apkopotā informācija liecina, ka Latvijas mājsaimniecības par vienu patērētās elektroenerģijas kilovatstundu maksā 0,138 eiro, kamēr vidējā elektrības cena ES sasniedz 0,2 eiro, bet eirozonā - 0,213 eiro par kilovatstundu. Vismazāk, proti, 0,092 eiro par kilovatstundu maksā Bulgārijas mājsaimniecības. Arī Lietuvā, Igaunijā, Horvātijā un Rumānijā mājsaimniecības par elektrību maksā nedaudz mazāk nekā Latvijā.

Tikmēr visvairāk par mājsaimniecībās patērēto elektrību nākas maksāt dāņiem - viņiem par katru patērētās elektroenerģijas kilovatstundu jāmaksā 0,3 eiro. Savukārt Vācijas patērētājiem par mājsaimniecībā patērēto elektroenerģiju jāmaksā 0, 292 eiro par kilovatstundu.

Savukārt Latvijas rūpnieciskie patērētāji jau tagad par elektroenerģiju maksā salīdzinoši augstu cenu - 0,113 eiro par kilovatstundu. ES vidēji rūpnieciskie patērētāji par elektroenerģiju maksā 0,12 eiro, bet eirozonā - pat 0,127 eiro par kilovatstundu. Tomēr Beļģijā, Bulgārijā, Čehijā, Dānijā, Igaunijā, Francijā, Horvātijā, Luksemburgā, Ungārijā, Nīderlandē, Austrijā, Polijā, Rumānijā, Slovēnijā un Somijā rūpnieciskajiem patērētājiem elektrība izmaksā lētāk nekā Latvijas uzņēmējiem.

Pagaidām salīdzinoši zemu cenu Latvijas mājsaimniecības maksā arī par dabasgāzi - tā izmaksā 0,051 eiro par kilovatstundu, kamēr ES vidēji dabasgāzes cena par kilovatstundu sasniedz 0,066 eiro par kilovatstundu. Visdārgāk par dabasgāzi nākas maksāt dāņiem - gāzes cena sasniedz 0,113 eiro par kilovatstundu. Vismazāk par dabasgāzi maksā Rumānijas mājsaimniecības, kam par kilovatstundu jāmaksā tikai 0,029 eiro.

Savukārt Latvijas rūpnieciskajiem patērētājiem dabasgāzes izmaksas tikai mazliet atpaliek no ES vidējā rādītāja, kas ir 0,041 eiro par kilovatstundu. Atbilstoši "Eurostat" datiem, Latvijas rūpnieciskajiem patērētājiem dabasgāze izmaksā 0,038 eiro par kilovatstundu. 

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!