Foto: LETA
Starptautiskā reitingu aģentūra "Standard&Poor's" paaugstinājusi Latvijas kredītreitinga nākotnes prognozi no stabila uz pozitīvu, saglabājot esošo reitingu "BBB+" līmenī, informē Finanšu ministrija.

Aģentūras analītiķi prognozē iekšzemes kopprodukta (IKP) pieaugumu 4-5% gadā apmērā turpmāko trīs gadu laikā, paredzot arī nelielu kārtējo maksājumu konta deficīta pieaugumu un mērenu valdības neto parāda samazinājumu.

"Standard&Poor's" atzīmē to, ka pēdējos gados Latvijai ir izdevies būtiski uzlabot fiskālo pozīciju, mazinot budžeta deficītu no gandrīz 10% 2009. gadā līdz 1,5% 2013. gadā. Ja tiks turpināta fiskālās disciplīnas ievērošana, kas rezultētos straujākā valdības neto parāda samazinājumā nekā aģentūra prognozē, valsts kredītreitings varētu tikt palielināts.

Tāpat aģentūra paredz, ka valsts segs 2014. un 2015. gadā atmaksājamās parādsaistības pret Eiropas Komisiju, izmantojot uzkrātos likvīdos resursus un veicot pārfinansēšanas pasākumus. Aģentūra atzīmē valsts atgūto pieeju starptautiskajiem finanšu tirgiem un zemos valdības parāda apkalpošanas izdevumus.

"Standard&Poor's" norāda, ka ir augsta varbūtība tuvāko 24 mēnešu laikā paaugstināt reitingu, ja tiks turpināta spēcīga, stabila un sabalansēta ekonomikas izaugsmes politika un izaugsme valstī būs augstāka nekā citās līdzīga ienākuma līmeņa valstīs, vienlaicīgi samazinot neto ārējā parāda saistības un neto valdības parādu.

"Pozitīva nākotnes prognoze atspoguļo spēcīgu Latvijas izaugsmes potenciālu, labāku esošo fiskālo situāciju un dalību eirozonā, kas nākotnē mazinās ārējos riskus un bankām sniegs papildu pieeju Eiropas centrālās bankas likviditātes instrumentiem. Fiskālajā jomā būtisks ir 2013. gadā pieņemtais fiskālās disciplīnas likums un apņemšanās ievērot pretciklisku fiskālo politiku," norāda finanšu ministrs Andris Vilks (V).

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!