Foto: PantherMedia/Scanpix
Novembrī gan vietējā tirgū, gan eksportā realizētajai produkcijai ražotāju cenas palielinājās mazāk nekā vidēji gada pirmajos desmit mēnešos, tāpēc jāsecina, ka ražotāju cenu dinamika kopumā nerada spiedienu uz patēriņa cenu pieaugumu, vietnē "Makroekonomika.lv" raksta Latvijas Bankas ekonomiste Līva Zorgenfreija.

2013.gada novembrī ražotāju cenas Latvijā nedaudz samazinājās par 0,2%. Vietējā tirgū realizētajai produkcijai cenu izmaiņas nav novērotas, bet eksportētajai produkcijai tās samazinājās par 0,3%. Lielo nozaru dalījumā lielākā pazeminošā ietekme bija elektroenerģijā, gāzes apgādē, siltumapgādē un gaisa kondicionēšanā, kur ražotāju cenas eksportā realizētajai produkcijai pazeminājušās straujāk nekā vietējai produkcijai, skaidro Zorgenfreija.

"Ražotāju cenas mēneša laikā samazinājās arī apstrādes rūpniecībā. Tās lejupvērstā virzienā visvairāk ietekmēja pārtikas cenu krišanās. Pārtikas cenas pasaulē ietekmē arī izejvielu iepirkuma cenas Latvijā un līdz ar to arī ražotāju cenas un pārtikas patēriņa cenas," raksta Zorgenfreija.
Latvijas Bankas ekonomiste norāda, ka ANO Pārtikas un lauksaimniecības organizācijas pārtikas cenu indekss novembrī pazeminājās minimāli, taču tas joprojām ir apmēram 4,4% zem pagājušā gada novembra rādījuma. Pretēji no augusta vērotajam kāpumam, pasaules cukura cena strauji samazinājās. To kompensēja augu eļļu cenās novērotais pieaugums.

Pasaules labības cenās turpinājās lejupejošā tendence, kas aizsākās pagājušā gada beigās un šā gada rekordražas dēļ ar nelieliem pārtraukumiem turpinājusies, norāda Zorgenfreija. Tā rezultātā labības cenas pašlaik atrodas aptuveni 24% zem iepriekšējā gada novembra līmeņa. Piena un gaļas produktu cenas pasaulē bija stabilas.

"Ievērojami samazinoša ietekme uz ražotāju cenām bija arī koksnes izstrādājumu ražotāju cenām un ķīmisko produktu ražotāju cenām. Tajā pašā laikā mēneša izteiksmē ražotāju cenas augšupvērstā virzienā visspēcīgāk ietekmēja datoru, elektronisko un optisko iekārtu ražotāju cenu pieaugums par 6,9%. Šī nozare pēdējā laikā ir viena no lielākajām izaugsmes veicinātājām apstrādes rūpniecībā," raksta Zorgenfreija.

Jau ziņots, ka šī gada novembrī, salīdzinot ar oktobri, kopējais ražotāju cenu līmenis Latvijas rūpniecībā samazinājās par 0,2%, bet salīdzinājumā ar pagājušā gada novembri kopējais ražotāju cenu līmenis Latvijas rūpniecībā palielinājās par 1,2%, liecina Centrālās statistikas pārvaldes dati.
Vietējā tirgū realizētajai produkcijai ražotāju cenas novembrī palika nemainīgas, bet eksportētajai produkcijai tās samazinājās par 0,3%.
2013.gada novembrī, salīdzinot ar pagājušā gada novembri, kopējais ražotāju cenu līmenis Latvijas rūpniecībā palielinājās par 1,2%. Ražotāju cenas vietējā tirgū realizētajai produkcijai pieauga par 0,1%, bet eksportētajai - par 2,4%.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!