Foto: LETA

Patēriņa cenu līmeņa pieaugums pērnā gada decembrī Eiropas Savienībā (ES) turpinājis palēnināties, un decembrī tas bijis 1%. Četrās no dalībvalstīm bijusi deflācija, liecina Eiropas statistikas biroja "Eurostat" dati.

Eiropas Savienībā ES gada inflācija decembrī bija 1%, kas bija tāds pats rādītājs kā mēnesi iepriekš. 2012.gadā inflācija bija 2,3%.

Savukārt eirozonā pagājušā gada pēdējā mēnesī salīdzinājumā ar 2012.gada decembri patēriņa cenas bijušas par 0,8% augstākas. Novembrī gada inflācija bija mērāma 0,9%, savukārt gadu iepriekš tā sasniedza 2,2%.

Deflācija bija vērojama Grieķijā (-1,8%), Kiprā (-1,3%), Bulgārijā (-0,9%) un Latvijā (-0,4%). Savukārt augstākā inflācija fiksēta Igaunijā, Austrijā un Lielbritānijā, kur patēriņa cenas augušas par 2%.

Decembrī salīdzinājumā ar iepriekšējo mēnesi gada inflācijas rādītājs samazinājās deviņās ES dalībvalstīs, četrās tas nemainījās, bet kāpa - 14 valstīs.

Zemākā pēdējo 12 mēnešu vidējā patēriņa līmeņa izaugsme salīdzinājumā ar iepriekšējiem 12 mēnešiem bijusi Grieķijā, kur tā samazinājusies par 0,9%, un Latvijā, kur tā palikusi nemainīga. Augstākā tā bijusi Igaunijā un Rumānijā - abās valstīs 3,2%.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!