Foto: DELFI

"Latvenergo" piedāvājums elektroenerģijas daļai Igaunijā ir par aptuveni 6% lētāks nekā Latvijā, informēja uzņēmumā.

Tas tiek skaidrots ar to, ka elektroenerģija tiek piegādāta no elektroenerģijas biržas Igaunijas cenu apgabala. Latvijā elektrība esot dārgāka tāpēc, ka starp Igauniju un Latviju ir tehniski pārvades ierobežojumi, kas sadārdzina elektroenerģijas cenu vasaras un rudens mēnešos.

Piemēram, 2013.gadā no jūnija līdz decembra beigām Latvijā un Lietuvā vidējā "Nordpool Spot" biržas cena bija par 18% augstākā nekā Igaunijā. "Latvenergo" prognozē, ka šāda atšķirība varētu saglabāties gan šogad, gan nākamgad, bet 2016.gadā, kad plānots pabeigt Lietuvas-Zviedrijas starpsavienojumu, šīm cenām vajadzētu vairāk tuvināties.
Papildu Latvijas-Igaunijas starpsavienojumu plānots izbūvēt uz 2020.gadu.

"Latvenergo" norāda, ka elektroenerģijas tirgotāju piedāvājumus Latvijā un Igaunijā nevar salīdzināt tieši, jo atšķiras sadales tīkla pakalpojums, obligātā iepirkuma komponente un citi faktori. Turklāt pastāv būtiskas atšķirības piedāvājumu veidošanas principos abās kaimiņvalstīs.

Kā skaidro "Latvenergo", Latvijā mājsaimniecība saņems vienu rēķinu, taču Igaunijā ir divi līgumi un divi rēķini, līdz ar to nav redzamas kopējās izmaksas.

Latvijā ir viens elektroenerģijas sadales uzņēmums - AS "Sadales tīkls" -, bet Igaunijā ir vairāki, un arī cenas tiem atšķiras. Turklāt Latvijā lielākā daļa klientu mēnesī patērē līdz 200 kilovatstundām, savukārt Igaunijā mājsaimniecību vidējais patēriņš esot krietni lielāks, tādēļ arī piedāvājumi un cenas konkrētajiem segmentiem atšķiras.

Salīdzinot tikai elektroenerģijas komponenti, bez sadales izmaksām un OIK, "Latvenergo" mājsaimniecībām ar patēriņu līdz 200 kilovatstundām Igaunijā piedāvā 0,05334 eiro par kilovatstundu, bet Latvijā - 0,05648 eiro par kilovatstundu.

Jau ziņots, ka Igaunijā no aprīļa elektroenerģija mājsaimniecībām maksās par aptuveni trijiem centiem mazāk nekā Latvijā, liecina elektroenerģijas tirgotāja "Enefit" veiktie aprēķini.

"Enefit" salīdzinājis "Latvenergo" piedāvājumu "Elektrum universālais" un "Esti energia" dārgāko piedāvājumu. "Elektrum universālais" piedāvā mājsaimniecībām elektroenerģiju no 1.aprīļa iegādāties par 16,9 centiem par kilovatstundu, kas salīdzinājumā ar "Esti Energia" piedāvātajiem 13,93 centiem par kilovatstundu ir par 2,97 centiem vairāk.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!