Foto: Itar-Tass/Scanpix

Šā gada janvārī, salīdzinot ar 2013.gada janvāri, rūpniecības produkcijas apjoms salīdzināmās cenās samazinājās par 11%, liecina Centrālās statistikas pārvaldes jaunākie dati.

Apstrādes rūpniecībā samazinājums ir par 11,3%, elektroenerģijas un gāzes apgādē – par 11,4%, bet ieguves rūpniecībā un karjeru izstrādē bija pieaugums par 5,7%.

Vislielāko negatīvo ietekmi uz apstrādes rūpniecības produkcijas apjoma samazinājumu joprojām saglabājusi AS "Liepājas metalurgs" darbības pārtraukšana. Tās rezultātā metālu ražošanas nozarē saražotās produkcijas apjoms samazinājās par 91,6%.

Būtisks apjoma kritums janvārī bija arī dzērienu ražošanas nozarē – par 23,5%, kā arī apģērbu ražošanas nozarē – par 13,4% un iekārtu un ierīču remontā un uzstādīšanā (kuģu un laivu remonts un apkope, visāda veida iekārtu un ierīču remonts un apkope, ražošanas iekārtu un ierīču uzstādīšana) – par 10%.

Savukārt apjoma pieaugums, salīdzinot ar pagājušā gada janvāri, saglabājās pēc īpatsvara lielākajās apstrādes rūpniecības nozarēs. Proti, koksnes un koka izstrādājumu ražošanā bijis pieaugums par 3,5%. Pārtikas produktu ražošanā pieaugums mērāms 5,4%, tai skaitā augušas arī abās lielākās apakšnozares: gaļas un gaļas produktu ražošana – par 7,2% un piena produktu ražošana – par 20,5%. Arī gatavo metālizstrādājumu ražošanā bijis pieaugums par 2,7%.

Janvārī, salīdzinot ar decembri, rūpniecības produkcijas samazinājās par 10,7%, tai skaitā apstrādes rūpniecībā – par 17,3% un ieguves rūpniecībā un karjeru izstrādē – par 3,8%, bet elektroenerģijas un gāzes apgādē bija pieaugums par 5,8%. Salīdzinoši pirms gada - 2013.gada janvārī, salīdzinot ar 2012.gada decembri, - rūpniecības produkcijas apjoms samazinājās par 3,8%.

No apstrādes rūpniecības nozarēm lielākais produkcijas samazinājums, salīdzinot ar decembri, bija metālu ražošanas nozarē – par 80,5%, dzērienu ražošanas nozarē – par 17,3% kā arī datoru, elektronisko un optisko iekārtu ražošanas nozarē - par 15,6%.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!