2007. gads Eiropā bija deklarēts par Vienādu iespēju gadu. Tā ietvaros Īpašu uzdevumu ministra sabiedrības integrācijas lietās sekretariāta organizētā projektu konkursā piedalījās un tika atbalstīts Latvijas Nedzirdīgo savienības projekts "Nedzirdīgie – sabiedrības daļa". Šī projekta mērķis bija, izglītojot sabiedrību, mazināt aizspriedumus pret dzirdes invalīdiem, diskrimināciju invaliditātes dēļ, un veicināt nedzirdīgo un vājdzirdīgo cilvēku tiesību ievērošanu un cieņu.


Pamataktivitāte šajā projektā bija interneta zīmju valodas mājaslapas izveide. Šīs lapas mērķis ir informēt sabiedrību par nedzirdīgo cilvēku valodu, sazināšanās iespējām ar viņiem un nedzirdīgo zīmju valodas apguves materiāliem, kā arī nodrošināt latviešu nedzirdīgo zīmju valodas minimuma apguves un pilnveides iespējas ikvienam Latvijas iedzīvotājam, kuram ir pieejams internets.

Kopš 2007. gada 30. novembra ikvienam ir iespēja internetā iepazīties ar nedzirdīgo cilvēku dzimto valodu – zīmju valodu. Atšķirībā no tradicionālajām valodām tā ir uztverama vizuāli, ar redzi. Cilvēkiem, kuri ikdienā lieto zīmju valodu www.zimjuvaloda.lv ir vieta, kur iegūt informāciju sev saprotamā veidā. Šajā interneta vietnē ir iespēja izglītoties ikvienam, kam ir interese par zīmju valodu, vai tā nepieciešama saziņā ar nedzirdīgiem līdzcilvēkiem.

Valoda ir dabiska cilvēku komunikācijas sistēma. Cilvēki, kuriem ir ierobežotas iespējas savstarpējās saziņas procesā, piemēram, cilvēki ar dzirdes traucējumiem, lietot mutvārdu runu, informācijas apmaiņai izmanto nedzirdīgo zīmju valodu. Šī saziņas sistēma atšķiras no verbālās valodas ar specifisku zīmju izmantojumu un noteiktu gramatisko struktūru. Ar zīmju valodas palīdzību ir iespējams pilnvērtīgi sazināties, izmantojot ikvienā sociālās dzīves sfērā, tādēļ to uzskata par nozīmīgu nedzirdīgo kultūras sastāvdaļu.

Zīmju valoda nav universāla – tāpat kā mutvārdu valodai, tai ir nacionālā piederība. Turklāt katras nacionālās zīmju valodas, tāpat kā ikvienas verbālas valodas struktūrā ir arī reģionālie vai dažādu sociālo grupu dialekti. Daudzi zīmju valodas uzbūves un funkcionēšanas aspekti vēl nav izpētīti, taču šāda izpēte notiek. Tiek veikta latviešu nedzirdīgo zīmju valodas zīmju reģistrēšana un apguve, kā arī šīs saziņas sistēmas popularizēšana sabiedrībā.

Interneta vietnē www.zimjuvaloda.lv sadaļā videovārdnīca iespējams apgūt dažādus vārdus par dažādām ikdienā noderīgām tēmām, tādām kā – ģimene, laika apzīmējumi, pārtikas preces, pieklājības vārdi u.c. Uzklikšķinot uz nepieciešamās tēmas, ir iespēja izvēlēties vārdu un noskatīties video, kā to pateikt zīmju valodā.

Ja interneta mājaslapa www.zimjuvaloda.lv izraisījusi nopietnāku interesi par latviešu zīmju valodu, to iespējams apgūt arī kursos. No 5. februāra divu mēnešu garumā, divas reizes nedēļā Zīmju valodas centrā aicināti visi interesenti. Vairāk informācijas www.zimjuvaloda.lv

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!