Foto: stock.xchng

Šogad pirmajā ceturksnī Latvija eksportējusi preces 2,4 miljardu eiro apmērā, bet importējusi – par 2,9 miljardiem eiro.

Salīdzinājumā ar pērnā gada pirmo ceturksni preču eksporta apjoms faktiskajās cenās audzis par 53,3 miljoniem eiro jeb 2,3%, bet importa apjoms sarucis par 77,0 miljoniem eiro jeb 2,6%, liecina Centrālās statistikas pārvaldes operatīvie dati.

Tā rezultātā ārējās tirdzniecības bilance ir nedaudz uzlabojusies – eksporta īpatsvars kopējā ārējās tirdzniecības apjomā sasniedzis 44,9%. Gadu iepriekš - 2013. gada pirmajā ceturksnī - tas bija 43,7%.

Izslēdzot cenu izmaiņu ietekmi, šogad pirmajā ceturksnī eksporta apjoms salīdzināmajās cenās pieauga par 3,6%, bet importa apjoms samazinājās par 2,2%.

2014.gada pirmajā ceturksnī vislielāko preču apjomu – gandrīz divas piektdaļas no eksporta kopapjoma – izveda uzņēmumi, kuru galvenā pamatnodarbošanās ir vairumtirdzniecība un mazumtirdzniecība. Salīdzinājumā ar pērnā gada pirmo ceturksni šo uzņēmumu eksports tomēr samazinājās par 8,7 miljoniem eiro jeb 0,9%. Apstrādes rūpniecības uzņēmumu eksports samazinājās par 91,4 miljoniem eiro jeb 9,3%. Būtiski pieauga transporta un glabāšanas nozares uzņēmumu eksports – par 14,4 miljoniem eiro jeb 21,8%, kā arī būvniecības nozares – par 4,1 miljonu eiro jeb 22,2%.

Arī importā vislielāko preču apjomu – gandrīz trīs piektdaļas no importa kopapjoma – ieveda uzņēmumi, kuru galvenā pamatnodarbošanās ir vairumtirdzniecība un mazumtirdzniecība. Tomēr, salīdzinot ar 2013.gada pirmo ceturksni, šo uzņēmumu importēto preču apjoms samazinājās par 53,2 miljoniem eiro jeb 3,1%.

Atbilstoši preču gala patēriņam sagrupētie ārējās tirdzniecības statistikas dati rāda, ka gada pirmajos trīs mēnešos salīdzinājumā ar pērnā gada pirmo ceturksni kapitālpreču eksports ir nedaudz palielinājies – par 0,6%, bet imports savukārt samazinājies par 12,9%. Šo preču īpatsvars eksportā bija 10,7%, bet importā – 11,4%. Kapitālpreces veido pamatlīdzekļi, izejvielas un citi materiāli, kas paredzēti tālākai pārstrādei.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!