Foto: RIA Novosti/Scanpix

Kādā piemājas saimniecībā Dagdas novadā 22. jūnijā mājas cūkām konstatēts klasiskais cūku mēris (KCM), portāls "Delfi" uzzināja Pārtikas un veterinārajā dienestā (PVD).

Saimniecība atrodas teritorijā, kura jau no 2012.gada oktobra definēta kā klasiskā cūku mēra inficēta teritorija.

Šajā teritorijā šogad konstatēti arī trīs KCM saslimšanas gadījumi meža cūkām un kopš 2013.gada maija tiek veikta meža cūku vakcinācija pret KCM.

KCM skartajā saimniecībā 22. jūnijā ir veikti primārie slimības apkarošanas pasākumi un noteiktas ierobežojumu teritorijas, lai ierobežotu slimības iespējamo tālāko izplatīšanos.

Slimības apkarošanas pasākumu ietvaros KCM skartajā novietnē 22. jūnijā likvidētas un sadedzinātas 8 cūkas, kā arī veikta dezinfekcija.

Iepriekšējais saslimšanas gadījums mājas cūkām Latvijā tika konstatēts Dagdas novadā 2012.gada novembrī. 

Ap novietni noteikta karantīnas zonas - trīs kilometru rādiusā noteikta aizsardzības zona, bet desmit kilometru rādiusā - uzraudzības zona. Šajās teritorijās pastiprināti tiek kontrolēta arī dzīvnieku transporta līdzekļu kustība.

Aizsardzības un uzraudzības zonā PVD sācis pārbaudīt visas saimniecības, kurās tiek turētas cūkas un ņems cūku asins paraugus laboratoriskai izmeklēšanai. Cūku īpašniekiem nekavējoties jāinformē PVD par saslimušām vai mirušām cūkām!

PVD norāda, ka ir aizliegts pārvietot cūkas no saimniecības uz saimniecību, kā arī izvest cūkas un cūkgaļu  ārpus aizsardzības zonas vismaz 30 dienas pēc slimības skartās saimniecības dezinfekcijas un bez PVD atļaujas nedrīkst pārvietot arī citus mājdzīvniekus.

Pēc cūku un iespējami inficēto materiālu pārvadāšanas, nekavējoties jāveic transportlīdzekļu dezinfekcija. No aizsardzības zonas drīkst izbraukt tikai dezinficēti šāda veida transportlīdzekļi.

PVD atgādina, ka jebkurai personai, kura ierodas vai atstāj aizsardzības zonā esošu saimniecību, kurā tiek turētas cūkas, jāievēro biodrošības pasākumi - jāizmanto vienreiz lietojamais apģērbs un jāveic apavu un roku dezinfekcija.

KCM ir lipīga infekcijas slimība, ar kuru slimo kā meža, tā arī mājas cūkas. Slimības pazīmes - augsta ķermeņa temperatūra (40°C), konjunktivīts, kustību koordinācijas un centrālās nervu sistēmas darbības traucējumi. Uz saslimušā dzīvnieka ādas - īpaši uz ausīm, astes, vēdera un kāju iekšpusē, novērojami asins izplūdumi.

Slimās sivēnmātes var abortēt, sivēni piedzimt vārgi, atsevišķos gadījumos - nedzīvi. Saslimšana parasti beidzas ar cūku nobeigšanos. Klasiskais cūku mēris nav bīstams cilvēkiem.

PVD aicina mājas cūku turētājus, it īpaši Latgales reģionā dzīvojošos, reģistrēt cūkas, sekot līdzi cūku veselības stāvoklim un nekavējoties informēt veterinārārstu, ja cūkas izskatās neveselas vai nobeidzas.

Slimības ierosinātāju no novietnes uz novietni var pārnest ar piesārņotu barību, ūdeni, inventāru, apģērbu un transporta līdzekļiem, termiski neapstrādātām, cūkgaļu saturošām virtuves ēdienu atliekām. 

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!