Foto: Publicitātes foto
Rīgas pilsētas pašvaldībai piederošo vēsturisko noliktavas ēku rekonstruētajā Spīķeru kvartālā, Maskavas ielā 8 k-1, piektdien notikušajā izsolē iegādājusies SIA "Spīķeru nami".

Ēkas un tai piekrītošā zemesgabala 510 kvadrātmetru platībā sākumcena bija noteikta 470 000 eiro, bet soli pa solim tā izsoles gaitā pieaugusi līdz 790 000 eiro, kas arī bijusi gala summa, ko par šo īpašumu samaksās "Spīķeru nami".

Nekustamā īpašuma sastāvā esošā noliktava iekļaujas valsts nozīmes arhitektūras piemineklī "Spīķeru apbūves ansamblis", kas atrodas UNESCO Pasaules mantojuma vietas "Rīgas vēsturiskais centrs" teritorijā. Līdz šim tā bija vienīgā vēsturiskā noliktavu ēka Spīķeros, kas vēl atradās pašvaldības īpašumā, un vienīgā, kas netiek izmantota un nav atjaunota.

Ēka iepriekš bija paredzēta vēsturiskā Spīķeru koptēla atjaunošanai un Gastronomijas koledžas izveidei, tāpēc 2009.gada jūnijā tā tika iekļauta kultūras nozarē nepieciešamo Rīgas pilsētas pašvaldības nekustamo īpašumu sarakstā, bet vēlāk no tā izslēgta, jo projekta īstenošanai nepieciešami pārāk lieli līdzekļi.

Noliktavas ekspluatācija sākta 1890.gadā, būvei ir trīs virszemes stāvi, koka konstrukciju jumts ar skārda segumu. Tā ir sliktā tehniskā stāvoklī - būves ķieģeļu mūra pamati ilglaicīgi atradušies mitruma iespaidā, kā rezultātā ķieģeļu mūris ir erodējis. Vietām uz ēkas ārsienām ir konstatētas nelielas vertikālas plaisas, kas liecina par pamatu sēšanos vai deformācijām, pamati pakļauti pastāvīgai laika apstākļu iedarbībai. Lai precīzi novērtētu pamatu tehnisko stāvokli, būtu jāveic pamatu atsegšana. Ilglaicīgi bojātas lietus ūdens novadīšanas sistēmas rezultātā uz noliktavas ķieģeļu mūra nesošajām ārsienām konstatēti mūra saistvielas izskalojumi, kā arī ķieģeļu izdrupumi.

Noliktavā nav ierīkota apkure, ūdensapgāde un kanalizācija, elektrība ir atslēgta. Noliktavas pilnvērtīga un droša ekspluatācija ir iespējama, veicot tās rekonstrukciju, taču, tā kā ēkas atjaunošanai nepieciešami lieli ieguldījumi, nekustamais īpašums nav iznomāts un netiek lietots.

Lai nodrošinātu kultūras pieminekļa saglabāšanu, Valsts kultūras pieminekļu aizsardzības inspekcija ir sniegusi norādījumus par tā izmantošanu un saglabāšanu, tostarp norādot, ka noliktavā nav pieļaujama tāda saimnieciskā darbība, kas var apdraudēt tās saglabāšanu. Noliktavā saglabājamās vērtības ir ēkas apjoms, jumta forma, konstruktīvā sistēma, fasāžu kompozīcija un apdares elementi, kā arī kultūrvēsturiski vērtīgie interjeri, detaļas un iekārtas, kas atklāti, veicot arhitektoniski māksliniecisko inventarizāciju vai izpēti.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!